Tündéri albínó kiselefántot fotóztak Dél-Afrikában

02.26. · tudomány

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban két kiselefántot fotóztak, amint egy víznyelő közelében játszanak egymással. A jelenet érdekessége nem is az, hogy az elefántcsorda két ifjú tagja egymással van elfoglalva, hanem az, hogy az egyikük albínó, vagyis színében teljesen elüt a többiektől.

Az albínó kiselefánt egy társával egy víznyelőnél játszik.
photo_camera Az albínó kiselefánt egy társával egy víznyelőnél játszik. Fotó: Theo Potgieter

A szafaripark egyik üzemeltetője, Theo Potgieter a LiveScience-nek küldött képeket a most nagyjából egy éves kis hímelefántról. Az állat remekül beilleszkedett a fajtársai közé, pedig az albínókat a természetben sokszor kiközösíti a csorda. Az afrikai elefántok (Loxodonta africana) nemzetségében más vadon élő fajokhoz hasonlóan igen ritkán születnek albínó egyedek, nagyjából minden 10000. borjú az.

Az albinizmus a melanin nevű festékanyag hiányát jelenti a bőrben, a szőrzetben, valamint a szemben, de nem feltétlenül jelentkezik minden területen egyszerre az érintett egyedeknél. Csak akkor fordul elő, ha a recesszív (vagyis nem domináns) allélt mind a két szülő genetikai állománya tartalmazza, és az utód megörökli tőlük.

Minden 10000. egyed születik albínóként.
photo_camera Minden 10000. egyed születik albínóként. Fotó: Theo Potgieter

A kivételes elefántborjúnak jó esélyei vannak az életben maradásra így, hogy a csorda befogadta. Azonban világos bőrszíne jelentősen megkülönbözteti őt a többiektől, ami hátrányt jelenthet a rejtőzködésben és akkor, amikor ragadozókkal kell szembenéznie.

Ráadásul nemcsak könnyebb préda az albínósága miatt, hanem ő maga is nehezebben talál rá a megfelelő táplálékaira. Az albínó egyedeknek általában rosszabb a látása és ez az elefántborjat is érintheti.