A világvége elmarad, biztos, hogy az Apophis elkerüli a Földet

Ha a 99942 Apophis becsapódna a Földbe, 1000 megatonna TNT erejének megfelelő robbanást idézne elő, és attól függően, hogy pontosan hova érkezik, több millió ember halálát okozhatná.

Az aszteroida felfedezésekor, 2004-ben úgy tűnt, hogy viszonylag nagy, 2,7 százalékos eséllyel találhatja el a bolygót 2029-ben, amikor elhalad mellette, ezt azonban a kisbolygó pályájának további vizsgálata után elvetették.

A friss adatok alapján úgy tűnik, hogy az Apophis 2029. április 13-án (pénteken!) kerül a legközelebb 37,399 kilométernyire a Földhöz, ekkor szabad szemmel is látható lesz az égbolton.

1,3 millió aszteroida

Harminc- vagy negyvenezer kilométer nem sok, ezért egy friss kutatásban két csillagász a biztonság kedvéért még egyszer megvizsgálta, hogy módosulhat-e úgy az Apophis pályája, hogy mégis eltalálja a Földet. Paul Wiegert, a Western University és Ben Hyatt, a kanadai Waterlooi Egyetem csillagászai arra voltak kíváncsiak, hogy összeütközhet-e egy másik aszteroidával az Apophis, és ha igen, mekkora gellert kap a találkozástól.

link Forrás

Wiegert és Hyatt 1,3 millió aszteroida pályáját vizsgálták, és végül arra jutottak, hogy az Apophis az elkövetkezendő évek során egyikkel sem fog ütközni, így a pályája sem módosul, a világvégét pedig ismét le lehet fújni.

A legnagyobb veszélyt a Xanthus nevű aszteroida jelenthette volna, amely mellett az Apophis 2026. decemberében halad el, de a friss számítások szerint tízezer kilométerrel elkerülik egymást. Wiegert szerint az lehetséges, hogy a Xanthus körül lévő törmelékkel az Apophis is találkozik, de ez sem jelent semmilyen veszélyt.

Akinek pedig a péntek 13-ra eső elhaladás dátuma nem lenne elég: az aszteroida nevét adó Apóphisz az egyiptomi mitológiában a Napisten ellensége, a sötétség és a káosz megtestesítője volt. Bízzunk a legjobbakban.