Már megint mind meghalunk, vagy nem: jön a gyilkos aszteroida, a 99942-Apophis

2019.05.03. · tudomány

Május 2-án, csütörtökön rendezték meg Marylandben a bolygóközi védelmi konferenciát, ahol Bill Nye egykori tudományos tévés megmondóember arra hívta fel a figyelmet, hogy félvállról vesszük az aszteroidák fenyegetését, pedig a veszély igencsak reális.

Nye szerint nem az a kérdés, hogy eltalálja-e a Földet egy újabb aszteroida, mert el fogja, csak az, hogy mikor: nem túl valószínű, hogy bármelyikünk életében bekövetkezik még a katasztrófa, de ezt sem lehet kizárni. A NASA a potenciálisan veszélyes aszteroidák 90 százalékát már nyilvántartja, de még akkor is ott van az a maradék tíz százalék, amely véget vethet a földi életnek – legalábbis abban a formájában, ahogy mi ismerjük. 

Jön Apóphisz

Legközelebb 2029-ben lesz vége a világnak: ekkor húz majd el a Föld mellett az 99942-Apophis névre keresztelt aszteroida, amely elég nagy károkat tudna okozni az élővilágunkban. Egyelőre inkább hasznosnak tűnik, mint veszélyesnek, a tudósok ugyanis a pályáját tanulmányozva próbálnak rájönni arra, hogy miképpen védekezhetnénk a bolygóközi fenyegetés ellen. 

Az egyiptomi Apóphisz egyébként a sötétség és a káosz fejedelme, arról nevezetes, hogy mindenáron megpróbálja elnyelni a Napot. Hagyományosan kígyó alakjában ábrázolják, 2029-ben viszont egy több mint háromszáz méter átmérőjű szikla alakjában találkozhatunk vele. Miután szokatlanul közel kerül majd a Földhöz, de még nem indokolja azt, hogy riasszuk Bruce Willist és megírassuk az Aerosmith legrosszabb számát, a kutatók optikai és radarvizsgálatoknak is alávetik majd, éppen azért, hogy egy még ennél is veszélyesebb bolygóközi vendég fogadására is felkészüljenek. 

Szabad szemmel is látható lesz

A 99942-Apophis szabad szemmel is látható lesz majd, a legközelebb az Atlanti-óceán fölött kerül majd a Földhöz, de szerencsére nem érinti. A hétköznapi halandók csak egy fénypontot látnak majd belőle, de Marina Brozović, a NASA csillagásza szerint a kutatók akár néhány méteres részletességgel is ki tudják majd venni, milyen a felszíne.

link Forrás

A NASA jelenleg több mint kétezer potenciálisan veszélyes aszteroidát tart számon. A kutatók szerint akkor kell aggódnunk, ha az aszteroida átmérője meghaladja a száznegyven métert (ezt a 99942-Apophis könnyedén túlteljesíti), illetve ha közelebb kerül a Földhöz, mint 7 480 000 kilométer – ezt viszont a sötétség és a káosz kígyója szerencsére már nem tudja meglépni.