Lebukott egy 80 éves férfi, aki gigantikus hibrid juhokat tenyésztett illegálisan

Az amerikai Montana államban lebukott egy állattenyésztő, aki illegálisan használta fel vadászok által Ázsiában és az Egyesült Államokban leölt juhok szöveteit és heréit, hogy óriási hibrid juhokat tenyésztsen, amiket aztán magánkézben lévő vadásztársaságoknak kívánt eladni Texasban.

A 80 éves Arthur Schubarth kedden jelent meg a szövetségi bíróság előtt, és bűnösnek vallotta magát a vadállatokkal való kereskedelem és az erre irányuló összeesküvés vádjában. Az egyes vádpontokra maximum 5-5 év börtönbüntetés és 250 ezer dolláros bírság szabható ki.

A Guardian által ismertetett bírósági és ügyészségi iratok szerint Schubarth legalább öt társával együtt 2013-ban tervezték el, hogy óriási hibrid juhokat hoznak létre különböző fajok keresztezésével, hogy nagy összegekre tegyenek szert tehetős magánvadászatoktól. Ehhez először szövetmintát szereztek be egy vadásztól, aki Kirgizisztánban ejtette el a világ legnagyobb juhfajának, a Marco Polo argali juhnak egy egyedét. Schubarth a szövetek felhasználásával klónozott embriókra tett szert egy laboratórium közvetítésével.

Argali juh
photo_camera Argali juh Fotó: BERNDT FISCHER/Biosphoto via AFP

Az embriókat beültették egy anyajuhba, amely így fajtiszta Marco Polo argali juhot szült, amit az idős férfi Montana Mountain King (montanai hegyi király) névre keresztelt az iratok szerint. Az ebből származó spermát aztán más anyajuhok mesterséges megtermékenyítésére használták, hogy még nagyobb és még értékesebb egyedeket hozzanak létre – az egyik ilyet 10 ezer dollárért adták volna tovább két texasi vevőnek.

A hím argali juhok akár a 135 kilogrammos súlyt is elérhetik, szarvaik pedig másfél méteresre is nőhetnek, ami jelentősen növeli az értéküket a vadászok körében. Az egyébként veszélyeztetett faj importját tiltják a montanai törvények, hogy védjék a helyi juhállományt a betegségektől és a hibridizációtól.

Marco Polo argali juhok Kirgizisztánban
photo_camera Marco Polo argali juhok Kirgizisztánban Fotó: BASTIEN CHAIX/Biosphoto via AFP

De itt még nem állt meg Schubarth-sztori: 2019-ben 400 dollárért vásárolta meg egy Montanában elejtett Rocky Mountain vastagszarvú vadjuh heréit, majd spermát nyert ki belőle, hogy az argali juhokkal keresztezve nagyobb termetű hibrideket hozzon létre.

A hatóságok a vádalku feltételei szerint beleegyeztek abba, hogy nem emelnek további vádat a férfival szemben, amíg együttműködik a vadállat-kereskedelem ügyében folyó nyomozással. Schubarth ügyében július 11-én várható ítélet, addig a keresztezett juhokat elkülönítik a többi állattól, míg Montana Mountain Kinget az USA hal- és vadvédelmi szolgálata őrzi.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás