Nyáron érkezhet a GPT–5, a ChatGPT-t működtető modell még fejlettebb utódja

03.20. · TECH

A következő hónapokban adhatja ki a Sam Altman által vezetett OpenAI a ChatGPT alapját képző nyelvi modell következő, még nagyobb verzióját, a GPT–5-öt – írta meg kedden a Business Insider két, az amerikai cégre rálátó forrásra hivatkozva.

Az új modell a tavaly piacra dobott GPT–4-nél állítólag lényegesen jobb, legalábbis erre utal egy, a lap által megszólaltatott vezérigazgató beszámolója, akinek az OpenAI demonstrálta a GPT–5 képességeit.

A meg nem nevezett forrás azt is elmondta, hogy az OpenAI utalásokat tett neki a modell egyelőre nem publikus képességeire, mint például a cég által kifejlesztett mesterséges intelligencia ágensek bizonyos feladatok automatizálásában történő felhasználására.

Sam Altman 2023 júliusában egy idahói konferencián
photo_camera Sam Altman, az OpenAI vezetője 2023 júliusában egy idahói konferencián Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

A lap szerint az OpenAI még mindig tanítja a GPT–5-öt, és csak ezután ellenőrzik majd biztonságosságát, valamint további teszteknek vetik alá. Ezért konkrét dátum még nincs arra, hogy mikortól lesz elérhető, és a Business Insider szerint könnyen csúszhat is a megjelenése a mostani várakozásokhoz képest.

Az OpenAI vetélytársa, a szintén amerikai Anthropic startup március elején tette elérhetővé saját chatbotját, a Claude 3-at, amelynek legfejlettebb verziója egyes teszteken meg tudta előzni az eddig piacvezetőnek számító GPT–4-et.