World Happiness Report: Egyre boldogtalanabbak a magyarok, különösen az idősek

Tovább nőtt az általános boldogtalanság Magyarországon a World Happiness Report, a Gallup közvélemény-kutató, az Oxfordi Egyetem Jóllétkutatási Központja és az ENSZ együttműködése nyomán évente kiadott boldogságjelentés szerint, aminek idei eredményeit szerdán tették közzé.

A világ 134 vizsgált országa közül idén is, immár sorrendben hetedszer, Finnország áll az első helyen, Dánia és Izland előtt. Magyarország csupán az 56. a listán, az 55. Portugália és az 56. Paraguay között, ráadásul a tavalyi indexhez képest 5 helyezéssel hátrébb került, és még a közép- és kelet-európai régió legtöbb országa is megelőzi.

Öröm az ürömben, hogy az elmúlt évtizedekben produkált növekedés szempontjából az ország a 15. helyen áll, vagyis azok közé az országok közé tartozik, ahol 2021-23-ra a legtöbbet nőtt a boldogság szintje a 2006-2010-es időszakhoz képest, bár kétségtelen, hogy volt honnan javítani, és a lista élén álló szerbek, a bolgárok és lettek jóval látványosabb boldogságnövekedést produkáltak.

photo_camera Grafika: Qubit

Ha a közép- és kelet-európai régiót vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a teljes populáció boldogságszintjét tekintve a magyaroknál csak a horvátok és a bolgárok boldogtalanabbak, miközben a 6,017 boldogságindexű Magyarországot megelőzi Csehország (6,822), Románia (6,491), Lengyelország (6,442), Szerbia (6,411) és Szlovákia (6,257), is.

photo_camera Grafika: Qubit

Külön érdekesség, hogy a szerb fiatalok litván és izraeli kortársaik után a harmadik legboldogabbak voltak a világon a 2021-23-as adatfelvétel idején, és megelőzték izlandi és dán kortársaikat is.

Nálunk az idősek a legboldogtalanabbak

A világon szinte mindenhol az tapasztalható, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztályok boldogsága nagyjából azonos, de Közép- és Kelet-Európában más a helyzet: errefelé a hatvan év fölöttiek jóval boldogtalanabbak, mint a harminc alattiak. Magyarország például a harminc évnél fiatalabbak körében a világ 36. legboldogabb országa, azaz húsz hellyel előrébb van a listán, mint a teljes populáció tekintetében. Ebben a korosztályban előzzük többek között Olaszországot (41.) és Németországot (47.) is.

photo_camera Grafika: Qubit

A hatvan fölöttiek körében viszont csak a 70. helyen állunk a listán, tehát ami az időseket illeti, a világ boldogtalanabb feléhez tartozunk. A jelentés arra nem ad magyarázatot, hogy mi lehet az oka az idősek körében mérhető alacsony számoknak, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha a magányosságra és a lehetőségek hiányára gondolunk abban a korosztályban, ami a rendszerváltás legnagyobb vesztesének is tekinthető.

Hogyan mérik?

A World Happiness Report számára a Gallup közvélemény-kutató intézet készít felméréseket, amelyek során arra kérik a válaszadókat, hogy gondoljanak egy létrára, ahol a számukra lehető legjobb élet a 10-es, a lehető legrosszabb pedig a 0. Ezután arra kérik őket, hogy saját jelenlegi életüket értékeljék ezen a 0-tól 10-ig terjedő skálán. A rangsorok olyan, országonként reprezentatív mintákból származnak, amelyeket három év alatt gyűjtenek össze a kérdezőbiztosok.