A NASA kihirdette, mit csinálnak majd a Holdra visszatérő űrhajósok – többek közt növényeket termesztenek

A NASA kijelölte az első tudományos kísérleteket, amiket a Holdra visszatérő amerikai űrhajósok, vagyis az Artemis–3 legénysége végezhet majd a szomszédos égitesten. A legkorábban 2026-ra tervezett misszió legalább 54 évvel követi majd a NASA utolsó emberes Hold-misszióját, az 1972. decemberi Apollo–17-et.

Az első kísérlet, a LEAF (Lunar Effects on Agricultural Flora, vagyis a Hold hatásai az agrárnövényekre) során az űrhajósok növényeket termesztenek majd a Hold felszínén, és megfigyelik, hogy mennyire képesek fotoszintetizálni és növekedni, valamint hogyan reagálnak az alacsony gravitációból és a világűr sugárzásából fakadó stresszre.

Az Artemis–3 holdi munkásságának illusztrációja
photo_camera Az Artemis–3 holdi munkásságának illusztrációja Forrás: NASA

A LEMS (Lunar Environment Monitoring Station, vagyis a holdi környezetet megfigyelő állomás) egy olyan kis méretű szeizmométert takar, amely a Hold déli pólusának környékén történő földrengések (avagy holdrengések) mérésére szolgál, és ezáltal a terület felszín alatti struktúrájának megértésében segíti a kutatókat.

A harmadik, LDA (Lunar Dielectric Analyzer, vagyis holdi dielektromos elemző) nevű kísérletben pedig a talaj elektromos vezetőképességét mérik majd. Mivel a porrészecskékhez kötött jég jelentősen megnöveli a vezetőképességet, az LDA azt vizsgálja majd, hogy hol lehetnek vízjégkészletek, és a talajban a Nap tevékenysége révén bekövetkező változásokat is figyelik rajta keresztül.

A NASA közleménye szerint a három kísérlet segít körvonalazni a jövő Hold- és Mars-küldetéseinek tudományos célkitűzéseit, az Artemis-programnak ugyanis az a legfőbb célja, hogy megalapozza a hosszú távú emberi jelenétet a Holdon, ami aztán az emberes Mars-missziók kimenetelére is hatással lesz.