A szívritmus előre jelezheti, hogy melyik nő válik később bűnözővé

04.02. · tudomány

Az alacsonyabb szívritmusú nők nagyobb eséllyel követhetnek el nem erőszakos bűncselekményeket – legalábbis ez derül ki abból a kutatásból, amit a svéd Orebro Egyetem munkatársai végeztek el. Sofi Oskarsson kriminológus és kollégái annak jártak utána, hogy a nőknél is van-e olyan összefüggés, mint amilyet a férfiaknál már majdnem tíz éve, 2015-ben feltártak. Ezek szerint ugyanis a bűnözési hajlam, valamint a nem szándékos sérülések előfordulása, és az alacsony pulzusszám között korrelációs összefüggés áll fenn.

A Science Alert számolt be a PLOS One-ban közzétett tanulmányról, amiben majdnem 12500 nő bűnügyi nyilvántartását követték nyomon 40 éven keresztül. Ezalatt az idő alatt megfigyelték a pulzusukat és azt, hogy milyen gyakran fordul elő körükben nem erőszakos bűncselekmény vagy nem szándékos sérülés.

Az önkéntes sorkatonaságra jelentkező nők körében végzett felmérés igazolta a kutatók feltevéseit: tényleg gyakrabban szenvedtek nem szándékos sérüléseket az alacsony pulzusszámú nők, mint az átlagos vagy magasabb pulzusszámú emberek. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is korrelál egymással az alacsony autonóm arousal (ennek az egyik indikátora az alacsony pulzus) és a bűnelkövetés, valamint a sérülések.

Eddig kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a magasabb kockázatvállalási hajlam megfigyelhető-e a nőknél is. Most ebből az összehasonlító tanulmányból kiderül, hogy ugyanazok az élettani folyamatok játszódhatnak le. A 12500 önkéntes mintáját egy jóval nagyobb, több mint 100-szor akkora kontrollcsoporttal vetették össze, hogy lássák milyen különbségek mutatkoznak ekkor.

A két csoport közül a sorkatonák gyakrabban szenvedtek nem szándékos sérüléseket, viszont a bűnözési arányuk alacsonyabb volt, mint a civil csoportnak. Ennyiből ugyanakkor még nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a pulzusszám vagy a katonaság milyen hatással van a bűnözési hajlandóságra. A tanulmány szerint csupán arra alkalmasak az eredmények, hogy igazolják, érdemes a területen kutatásokat folytatni, hogy jobban megértsék a bűnelkövetési hajlandóság hátterét a nők és a férfiak körében egyaránt.