Egy Nobel-díjas közgazdász a milliárdosok megadóztatásával védené meg a legszegényebbeket a klímaváltozástól

A világ háromezer leggazdagabb emberének megadóztatásával oldaná meg a Nobel-emlékdíjas közgazdász, Esther Duflo, hogy a Föld legszegényebb lakosai is átvészeljék a globális felmelegedést – írta meg múlt héten a Fortune.

A francia-amerikai Duflo javaslatát a legutóbbi G20-as találkozón tette meg, amin a 19 tagországból, az Európai Unióból és az Afrikai Unióból álló kormányközi szervezet pénzügyminiszterei vettek részt. A Washingtonban április 17-18. között rendezett konferencián a szupergazdagok megadóztatásáról, valamint az éhínség és szegénység elleni küzdelemről esett szó.

„Sokkal több pénz lenne, mint amit a nemzetközi közösség és gazdag országok eddig felajánlottak a szegény országoknak a klímaváltozás elleni harcra” – mondta a Fortune-nek Duflo, aki szerint „ez a mi erkölcsi adósságunk”. A szakember javaslatcsomagának kulcseleme két adó lenne. Az egyik egy globális érvényű, 15 százalékos minimumadó, amit a legnagyobb multinacionális vállalatok profitjára vetnének ki, és amiben a G20 már 2021-ben megállapodott. Emellett pedig egy 2 százalékos, szintén globális érvényű jövedelemadó, amit milliárdosoknak kellene megfizetni.

Esther Duflo a Nobel-emlékdíj átvétele előtt tartott előadásán
photo_camera Esther Duflo a Nobel-emlékdíj átvétele előtt tartott előadásán Fotó: CHRISTINE OLSSON/AFP

A cél szerinte alapvetően nem az, hogy többet adózzanak a szupergazdagok, hanem annak biztosítása, hogy ténylegesen befizessék a jövedelemadót, amit különböző kiskapukon keresztül igyekeznek elkerülni. „Ezzel a pénzzel tartozunk a világ legszegényebb polgárainak” – mondta Duflo. Bár szerinte a csomag egyes részeit már korábban is javasolták közgazdászok, az új elemek segítenének „annak kiszámításában, hogy mennyivel tartozunk, honnan jöhet ez a pénz, és hogyan lehetne elkölteni”.

Duflo a Financial Timesnak hétfőn azt nyilatkozta, hogy a fejlett országok szén-dioxid kibocsátása évente közel 500 milliárd dollárnyi kárt okoz. Ezt képes lenne fedezni a multinacionális vállalatokra kivetett adóból befolyó 200 milliárd, valamint a 3000 leggazdagabb emberre vonatkozó adóból beérkező 300 milliárd dollár.

Duflonak 2019-ben Abhijit Banerjeevel, és Michael Kremerrel közösen ítélték meg a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a globális szegénység enyhítését célzó kutatásaikért.