Hatalmas mantára emlékeztető drón tengeralattjárót tesztelnek az USA-ban

05.02. · TECH

Megkezdődött a Northrop Grumman vállalat által épített, mantára emlékeztető drón tengeralattjáró tesztelése Kalifornia partjainál – derül ki az amerikai védelmi minisztérium kutatási és fegyverfejlesztési részlegének (DARPA) szerdai közleményéből. Az extrém nagy robot-tengeralattjáró jövőbeli változatait nagy távolságokat átszelő és hosszú távú küldetésekre használhatja majd az amerikai haditengerészet (US Navy).

A manta robot-tengeralattjáró 2024 eleji tesztelése során
photo_camera A manta robot-tengeralattjáró 2024 eleji teszjein Fotó: Northrop Grumman/DARPA

„A terepen moduláris alegységekből összeszerelt, teljes méretarányú manta prototípus sikeres tesztelése igazolja, hogy a jármű készen áll arra, hogy felkészüljön a valós alkalmazásokra” – mondta Kyle Woerner, aki a manta drón projektért felelős a DARPA-nál. A szakember szerint az alkotóegységek szállításával, valamint az extrém nagy méretű drón összeszerelésével és vízre bocsátásával egy maga nemében egyedülálló képességet sikerült demonstrálni.

link Forrás

A drónt április elején mutatták be, de tesztelése még februárban és márciusban megkezdődött Kalifornia déli partvidékén. A próbák célja annak megállapítása volt, hogy miként teljesít a manta tengeri körülmények között, és hogyan boldogul el a víz alatt vezérsíkjai, valamint propellerei segítségével.

A drón több méteres hosszúságával az egyik valaha épített legnagyobb drón tengaralattjáró
photo_camera A drón több méteres hosszúságával az egyik valaha épített legnagyobb drón tengeralattjáró Fotó: Northrop Grumman/DARPA

Miután vízre helyezték, az áramvonalas kialakítású drón Woerner szerint a felhajtóerő segítségével hatékonyan siklott a vízben, amivel energiát takarított meg. A drón jövőbeli változatait a War Zone katonai blog szerint a Seatrec cég rendszerével szerelhetik fel, ami a különböző óceáni rétegek közötti hőmérséklet eltérés felhasználásával állítana elő elektromos energiát. Emellett a manta képes lesz a tengeraljzaton megpihenni, ha éppen egy adott területen kell maradnia.

A manta drónnak több különböző méretű raktere van, mondta Woerner, amikkel katonai küldetések széles körét tudná végrehajtani. A DARPA jelenleg a US Navy-vel egyeztet arról, hogyan folytassák a tesztprogramot, és miként lehetne a drónt hadrendbe állítani. A manták megrendeléséről az amerikai védelmi minisztériumnak, valamint a kongresszusnak kell majd végső döntést hoznia.

A manta robot-tengeralattjáró 2024 eleji tesztelése során
photo_camera A manta robot-tengeralattjáró 2024 eleji tesztelése során Fotó: Northrop Grumman/DARPA

Az Egyesült Államok az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet katonai drónok, köztük robothajók és robottengeralattjárók fejlesztésére, amik a Pentagon reményei szerint egy konfliktus esetén segíthetnek abban, hogy felülkerekedjenek Kína egyre fejlődő hadseregén.