Kísértetiesen hasonlít a ChatGPT hangja Scarlett Johanssonéra

05.21. · TECH

Bár a színésznő nem vállalta, hogy a ChatGPT új változatának hangja legyen, mégis úgy tűnik, hogy a nemrég megjelent frissítés Scarlett Johanssontól kölcsönözte a hangját. Hiába állítja a cég, hogy más van a hang mögött, a színésznő jogi lépéseket tervez.

Sky hangja tényleg eléggé hasonlít Johanssonéra – aki a 2013-as, A nő (Her) című filmben a Samantha nevű mesterséges intelligencia hangját adta –, pedig a színésznő határozottan elutasította az OpenAI felkérését, amikor a céget vezető Sam Altman megkereste őt azzal, hogy legyen a ChatGPT hangja. Johansson és Altman közleményekben reagált a sajtóvisszhangot kapott botrányra, ezeket többek között a Verge is közölte.

A Johanssonnak küldött válaszában Altman leszögezte, csodálja a színésznő munkáját. A cég tagadja, hogy a kiadott hang szándékosan hasonlítana a színésznő hangjára, pedig ez a laikus füleknek is feltűnhet. Johansson az átláthatóságot kérte számon legutóbb a vállalaton, az OpenAI azonban a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem adja ki, hogy ki az a színésznő, akinek a hangjára végül felépítették a modellt.

Bár a hang már a 2023 szeptemberi frissítés óta elérhető volt, a kapcsolat a színésznő hangjával csak most vált egyértelművé. A legújabb frissítésekkel ugyanis a ChatGPT még kifejezőbb beszélgetőpartnerré vált, ami nyilvánvalóvá tette a hasonlóságot a hangok között.

A cég a konfliktus miatt átmenetileg elérhetetlenné tette a Sky-t, így most nem lehet meghallgatni, hogyan szólal meg a ChatGPT – majdnem – Scarlett Johansson hangján.