Többen jelentkeznek egyetemre olyan államokban, ahol legalizálták a marihuánát

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Államok azon államaiban, ahol rekreációs célra is legális a marihuána fogyasztása, 9 százalékkal nőtt az egyetemre beiratkozott elsőéves hallgatók száma a legalizáláson át nem esett államokhoz képest.

Az Economic Inquiry című szaklapban megjelent tanulmány megállapította, hogy a növekedésért az adott államon kívülről jelentkező hallgatók felelnek leginkább, és a legjelentősebb növekedést az állami, nem kutatóegyetemek tapasztalták, valamint azok az államok, ahol a legkorábban legalizálták a füvet.

A kutatók azt is írják, hogy a marihuána rekreációs célú legalizálása az adatok szerint nem befolyásolta negatív irányba az egyetemet elvégző hallgatók számát és a diplomások összesített arányát, továbbá nem volt hatással az egyetemek díjaira, az általános minőségére, illetve az államon belüli beiratkozók mennyiségére sem.

Az eredmények arra utalnak, hogy egyes diákok a főiskolai tanulmányaikat pozitívan befolyásoló tényezőként értékelik azt, ha egy adott államban rekreációs célra is legalizálják a marihuánát.

Ahmed El Fatmaoui, az Oklahomai Egyetem közgazdásza, a tanulmány szerzője szerint a jövőben arra kell összpontosítaniuk a hasonló kutatásoknak, hogy a legalizációs politika hogyan befolyásolja az azonos korú diákok döntéseit, kapcsolatait és teljesítményét, valamint az egyetemi szakok kiválasztását, különösen a STEM- (tudományos, műszaki, mérnöki, matematikai) és a nem STEM-területek közötti különbséget illetően.