Egy nálunk is népszerű édesítőszer használata a szívroham és a stroke kockázatával jár együtt

A Cleveland Clinic kutatói a European Heart Journalban megjelent tanulmányukban az alacsony kalóriatartalmú cukorpótló xilitet összefüggésbe hozták a szívroham, a stroke, illetve a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás kockázatával.

A xilit, vagy xilitol adalékanyagként úgy néz ki és ízre is olyan mint a cukor, de 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. A természetben találhatónál sokkal nagyobb koncentrációban használják cukormentes rágógumikban, cukorkákban, fogkrémekben és pékárukban. „Keto-barát” címkével ellátott termékekben is megtalálható, különösen Európában – írja cikkében az NBC News.

Ugyanez a kutatócsoport tavaly hasonló összefüggést talált a népszerű cukorhelyettesítő eritritol esetében is. A cukorhelyettesítők használata jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben, főként az elhízás gyakorisága miatti aggodalmak nyomán.

„Bedobjuk ezt az anyagot az élelmiszer-rendszerünkbe, és éppen azok az emberek fogyasztják a legnagyobb valószínűséggel, akik a leginkább veszélyeztetettek a szívroham és a stroke szempontjából, például a cukorbetegek” – idézi az NBC Dr. Stanely Hazent, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézetének tanszékvezetőjét, aki a kutatást is vezette.

Szívroham és agyvérzés azonban sok esetben olyanoknál is előfordul, akiknek nincsenek ismert kockázati tényezői, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az emelkedett koleszterinszint. A kutatócsoport az emberi szervezetben természetesen megtalálható cukoralkoholokat kezdte vizsgálni, hogy kiderítse, vajon a vegyületek előre jelezhetik-e a szív- és érrendszeri kockázatot ezeknél az embereknél.

A vizsgálatban a kutatók több mint 3000 résztvevő vérében mérték a természetben előforduló xilit szintjét éjszakai koplalás után. Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a xilit szintje a vizsgált csoport felső negyedébe tartozott, a következő három év során körülbelül kétszer nagyobb volt a szívroham, a stroke vagy a halálozás kockázata, mint az alsó negyedbe tartozóknál.

A kutatók azt is meg akarták érteni, hogy milyen mechanizmusok működnek ebben a folyamatban, ezért xilitet etettek egerekkel, laboratóriumban vérhez és plazmához adagolták, és xilit tartalmú italt adtak tíz egészséges önkéntesnek. Mindegyik esetben úgy tűnt, hogy a xilit aktiválja a vérlemezkéket, amelyek a véralvadást szabályozó vérkomponensek. A vérrögök pedig a szívroham és a stroke vezető okai.

„Elég, ha a xilit csak nagyon rövid ideig, néhány percig kölcsönhatásba lép a vérlemezkékkel, és a vérlemezkék feltöltődnek, és sokkal hajlamosabbak lesznek a vérrögképződésre” – magyarázza Hazen.

A következő kérdés az, hogy mi az oka annak, hogy a természetben előforduló xilit szintje egyes embereknél megemelkedik, és ezt miként lehet csökkenteni, de ehhez további kutatások szükségesek. Noha a kutatás azt nem bizonyítja, hogy a xilit egyedül felelős volna a szívroham, a stroke vagy a halálozás magasabb előfordulásáért, a kutatók azt tanácsolják a betegeknek, hogy kerüljék a xilit és más cukoralkoholok fogyasztását, amelyek neve „itol”-ra végződik. Ehelyett az ételek édesítésére szerény mennyiségű cukrot, mézet vagy gyümölcsöt használjanak. A fogkrém és a rágógumi valószínűleg nem jelent problémát, mivel ezeken keresztül igen kevés xilit kerül a szervezetbe.