Itt az első AI-szelfi a Hold túlsó oldaláról: egy kínai holdjármű történelmet írt

06.07. · TECH

Úttörő eredménynek nevezi az Interesting Engineering, hogy a kínai Chang'e-6 holdjáró sikeresen elkészített egy szelfit a Hold túlsó oldalán. Az érdem az innovatív, mesterséges intelligenciával működő mini-járműé, illetve a járművet programozó kínai szakembereké.

Az 5 kg súlyú, autonóm intelligens minirobotnak is nevezett minirover AI szoftvert használt a holdfelszínen való navigáláshoz és a fotó optimális szögének megtalálásához. A mini-rover elsődleges célja kettős volt: a kép elkészítése és az autonóm intelligens technológiák kipróbálása. A Kínai Űrtechnológiai Akadémia (CAST) által kifejlesztett rover fejlett autonóm képességekkel és magasan integrált, könnyű hardverrel büszkélkedhet.

Ez lehet az első eset, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaznak egy holdjárón, amely autonóm módon, a kamerák bemeneti adatai alapján hozott döntéseket – kommentál Quentin Parker, a Hongkongi Egyetem asztrofizikusa.

Jonathan McDowell harvardi csillagász szerint azonban a „mesterséges intelligencia” kifejezés ebben az összefüggésben „meglehetősen értelmetlennek” tekinthető. „Viszont megmutatja a CAST szoftvercsapat képességeit és azt, hogy egy nagyon kis űrhajóba komplex tevékenységeket tudnak programozni” – tette hozzá.

A Chang'e-6 a holdi talaj szerkezetére, összetételére és fizikai tulajdonságaira összpontosít küldetése során. A sikeres szelfi leginkább a jármű képességeinek bizonyítéka és újabb lépés Kína űrbéli céljai felé, amelyek között szerepel, hogy 2030-ra embert küldjön a Holdra, előtte két évvel pedig egy kezdetleges holdbázist hozzon létre.