Anglia egyik leghosszabb ostromában használt lövedékek kerültek elő Kenilworth kastélyánál

06.13. · tudomány

13. századi katapultból kilőtt lövedékek kerültek elő egy angliai kastély területén végzett építkezés során, írja Smithsonian Magazine. A környéken már zajlottak ásatások, így a régészek egyértelműen be tudták azonosítani, hogy a század második felében zajló ostromhoz köthető az a nyolc kőgolyó, amire bukkantak a munkálatok folyamán.

link Forrás

Kenilworth kastélyának története izgalmas a középkori angliai erőviszonyok megismerése szempontjából. Az erődítményt III. Henrik ajándékozta korábban Simon de Montfortnak, Leicester grófjának, annak reményében, hogy a továbbiakban számíthat a hűségére, írja az English Heritage, ami a sok másik mellett ezt a kastélyt is gondozza. Ez azonban nem így történt, így végül egy szinte példátlan összecsapás helyszíne lett a kastély, ahol nemcsak a királyi haderő mutatta meg az erejét, hanem a lázadók is. A kastély ostroma ugyanis a második báróháború része volt 1266-ban és összesen 172 napig tartott.

Ezalatt a királyi haderő is komoly veszteségeket szenvedett, a védelem pedig szinte megsemmisült. Végül az ostrom a kastély feladásával zárult: a lázadóknak a terjedő betegségek és az éhezés miatt kellett megadniuk magukat.

A 8 lövedék mérete és tömege is jelentősen eltér egymástól.
photo_camera A 8 lövedék mérete és tömege is jelentősen eltér egymástól. Fotó: English Heritage

A frissen megtalált 8 lövedék mérete jelentősen eltér egymástól, van közötte olyan, aminek a súlya egy káposztáéval egyezik meg, de a kutatók a legnehezebbet egy óriáspanda testtömegéhez hasonlították a London Times-ban. Könnyű volt beazonosítani, hogy a 13. századból származnak, ugyanis a 800 éves lövedékekhez hasonló leleteket már 1960-ban is találtak a környéken.

A Kenilworth kastély kastély területén régóta zajlanak építkezések, és már több értékes leletre bukkantak a környéken.
photo_camera A Kenilworth kastély kastély területén régóta zajlanak építkezések, és már több értékes leletre bukkantak a környéken. Fotó: English Heritage

A kastély fél éves ellenállásának záloga volt, a felépítése: több mint 4 méter vastagságú falai, valamint a körülötte elhelyezkedő tó biztosították a védelmet. A lázadók tehát hónapokig méltó ellenfelei voltak a királynak, akinek becslések szerint több száz íjászát pusztították el az összecsapásokban.