Pánikra semmi ok, senki nincs veszélyben a Nemzetközi Űrállomáson

06.13. · TECH

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) és az amerikai űrügynökség (NASA) munkásságát figyelemmel kísérők körében nagy riadalmat keltett, hogy magyarországi idő szerint csütörtök hajnali fél egy előtt valamivel vészhelyzeti üzenetet közvetített az ISS, írja a BBC. Az üzenet arról szólt, hogy az egyik, az űrállomáson tartózkodó asztronautát azonnal bújtassák űrruhába, ugyanis a dekompressziós betegség, vagy ismertebb nevén a keszonbetegség tüneteit mutatja.

A Nemzetközi Űrállomás 2011. június 28-án.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás 2011. június 28-án. Fotó: -/AFP

Ezzel ellentétben viszont az űrhajósok a vészjelzés idején aludtak, ugyanis a csütörtök délutáni űrsétára készültek. Semmiféle biztonsági problémát nem tapasztaltak, a jelzést ráadásul, mint utólag kiderült hivatalosan nem is a NASA sugározta – ennek ellenére mégis az űrügynökség felületein jelent meg.

A SpaceX szerint egy tesztfelvétel került fel az internetre, és ezt hallhatta a nagyérdemű. A NASA ugyancsak ezt az információt erősítette meg, arra pedig egyelőre nincs magyarázat, hogy más, hamis jelzésekkel vagy hanganyagokkal ellentétben, hogy lehetséges, hogy a felvétel a szervezet felületein látott napvilágot.

link Forrás

A keszonbetegség egyébként valós veszélyt jelent a búvárokhoz hasonlóan az űrhajósokra is. A nyomásváltozás hatására ugyanis apró buborékok alakulhatnak ki a testükben, ezért speciális protokollt alkalmaznak az űrben, hogy eltávolítsák a nitrogént a testükből.