Szén-dioxid-akkumulátort építenek Szardínián, amiben zöldenergiát tárolhatnak majd

07.10. · TECH

Európa 2050-re klímasemlegessé válhat, feltéve, hogy lefaragja a kibocsátásait, és túlnyomó részt megújuló energiát használ. A cél elérése érdekében viszont nem elég új nap- és szélerőműveket létesíteni, a valóságban az energiatárolás kérdését is meg kell oldani.

Erre ad egy lehetséges választ az a szardíniai kupola, amit szén-dioxiddal töltenek fel. A gázt energiatárolásra használnák, egyfajta akkumulátorként, így a megtermelt zöldenergiát nem csak akkor lehetne felhasználni, amikor épp létrejön, hanem késleltetve is az Energy Dome nevű gyártó szerint.

Így nézhet majd ki az energiatároló
photo_camera Így nézhet majd ki az energiatároló Illusztráció: Energy Dome

A napenergiával ugyanis leginkább az a baj, hogy nap közben meglehetősen sok keletkezik belőle – főleg nyáron –, de este, amikor az emberek nagy része felhasználná a megtermelt áramot, a panelek nem termelnek. A szén-dioxid-kupolába töltött gázt a nap közben előállított energiával hajtott kompresszorokkal folyadékká sűrítik és tartályokba töltik, a keletkező hőt pedig szintén tárolják.

Túl sokat nem árult el a rendszer működéséről a vállalat, de a New Scientist arról ír, hogy az energiatároló egy turbina segítségével termel áramot a sűrített szén-dioxidból. Ehhez a cseppfolyósított gázt felmelegítik, majd a turbinára vezetik, amit meghajt. A felszabaduló gáz ezáltal újra a kupolába jut, hogy a következő csúcsidőszakban a megtermelt zöldenergiával visszasűrítse a rendszer.

A Szardíniára szánt energiatároló méreteiről még nem állnak rendelkezésre pontos információk, de egy 3-4 megawatt teljesítményű napelempark helyszükségletével egyezhet meg. Az építés költségei egy hasonló, nagyjából 100 megawattóra tárolókapacitású lítium-ion akkumulátorparkéhoz hasonlók, a becslések szerint pedig 8-24 óráig tud majd hatékonyan és alacsony veszteséggel energiát tárolni a rendszer.