Visszatér a vadonba a sziámi krokodil

A sziámi krokodilt (Crocodylus siamensis) 1992-ben nyilvánították a természetben kihaltnak: annak ellenére, hogy a Kardamom-hegységben több közösség is szentként tisztelte az állatokat, az orvvadászok szinte az utolsó példányig kipusztították őket. 2000-ben egy kisebb populációra bukkantak a Kardamom-hegységben, az állatokat a Chrong-törzs tagjai védelmezték. Húsz évvel ezelőtt csatlakozott a munkához a Fauna & Flora nevű természetvédő szervezet.

Úgy tűnik, a konzervációs törekvések sikerrel jártak: 2012 óta 196 krokodilt engedtek szabadjára a vadonban, az állatok pedig sikeresen szaporodnak is. A Flora & Fauna tájékoztatása szerint a fajmegőrzés egyik legnagyobb lépésén vannak túl: a múlt hónapban 60 krokodil kelt ki a természetes élőhelyén.

photo_camera Helyi segítők a frissen felfedezett tojásokkal Fotó: HOR LENG/AFP

Az élőhely védelme

Pablo Sinovas, a szervezet kambodzsai programigazgatója szerint ez ugyan hatalmas siker, de még nincs vége a történetnek: a frissen felfedezett fészkeket meg is kell védeni, a visszatelepítés mellett pedig gondoskodni kell a krokodilok élőhelyének védelméről is.

photo_camera Sziámi krokodil Fotó: BROS POV/AFP

A sziámi krokodilok édesvízben élnek, és meglehetősen jámbor természetűek: a helyiek nem tudnak róla, hogy valaha emberre támadtak volna. Sinovas szerint a krokodilok megmentése már magában is jó hír, de az ehhez szükséges élőhelyvédelem még jobb, ebből ugyanis a védett terület összes faja profitálhat.

A projekt sikere jól mutatja azt is, hogy mennyire fontos a helyi közösségek segítsége: mivel a nemzeti park területén élők eleve tisztelik a krokodilokat, közel volt a segítség. Azért is jó, hogy a krokodilokat sikerül visszatelepíteni a természetes élőhelyükre, mert erről a fajról még igen keveset lehet tudni - például azt sem sikerült még tisztázni, hogy természetes körülmények között milyen életkort érhetnek el.