Kagylóhéj felhasználásával készült az olimpia új, lila színű atlétikai pályája

A most startoló párizsi olimpiai játékokon, az atlétikai versenyeknek otthont adó Stade de France-ban egy teljesen új talajtechnológiát használnak, amely Budapesten debütált – adja hírül a Popular Science.

Akik a futók versenyeire kiváncsiak, szokatlan színnel találkozhatnak: a párizsi atlétikai pálya lila, amely markánsan elüt a megszokott rozsdás színű vagy téglavörös pályáktól. A pálya július 26. és augusztus 11. között „szerepel", és az olasz Mondo nevű gyártócég készítette. Ez ugyanaz a cég, amely az 1976-os montreali olimpiai játékok óta minden nyári olimpiára megépítette az atlétikai pályát. Az új pálya felülete a természetben fellelhető anyagokat is használ, ami összhangban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon céljával, hogy a lehető legfenntarthatóbb nyári játékokat rendezzék.

photo_camera Atléták egy, az olimpiát megelőző versenyen tesztelik a Stade de France új pályáját, Párizsban, június 25-én Fotó: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

A pálya olyan kagylóhéjakat tartalmaz, amelyek jellemzően a Földközi-tengerben találhatók, ezek tele vannak kalcium-karbonáttal, amit gyakran használnak rugalmas padlóburkolatokhoz. A Nieddittas nevű, olasz halászokat tömörítő vállalkozás termeli, tisztítja és készíti elő a kagylókat, amelyeket a Mondo porrá őrölve használ fel az atlétikai pálya megépítésére.

Azonban a pálya királyi színárnyalatát nem a kagylóhéj adja, a lilát a párizsi játékok szervezői választották.

A talaj minősége egyáltalán nem mellékes: a 2020-as tokiói játékok során a Mondo vörös téglából épített pályája és a futók által viselt új szuper cipők mind hozzájárultak a számos rekorddöntéshez, köztük Sydney McLaughlin 51,46 másodperces idejével a 400 méteres gátfutás aranyérméhez.

Az új technológia valójában a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon debütált, a futók és az olimpiai szervezők jelzései szerint meglehetősen gyors pálya lesz, a tokiói pályánál 2 százalékkal gyorsabb.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás