Alakváltó repülőgépeket is gyárthatnak majd egy új fémötvözetből

09.05. · TECH

Gumiszerű műanyaghoz hasonló rugalmassággal rendelkezik az az új anyag, amit kínai kutatók fejlesztettek. A speciális titán és nikkelötvözet 20-szor rugalmasabb, mint az acél, miközben az erőssége nem marad el tőle, ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy akár alakváltó repülőgépeket gyártsanak belőle a jövőben, írja a New Scientist.

Így nézhetne ki a NASA alakváltó szárnyakkal rendelkező repülőgépe.
photo_camera Így nézhetne ki a NASA alakváltó szárnyakkal rendelkező repülőgépe. Fotó: AFRL/NASA

A titán- és a nikkelötvözetek tulajdonságai eleve kimagaslók, a rugalmas, mégis erős anyagok amellett, hogy jól terhelhetők, képesek melegítés hatására visszanyerni az eredeti alakjukat a deformáció után. Ezt a tulajdonságot pedig a repülőgépgyártásban is ki lehetne használni a fejlesztők szerint.

Ehhez azonban nem elég a rugalmasság és az alakemlékezés, fontos, hogy ezeket a tulajdonságokat széles hőmérséklettartományban produkálja az anyag. A kínai kutatócsoportnak erre sikerült megoldást találnia: a nikkel és a titán ötvözetét először 50 százalékos nyújtással deformálták, majd 300 Celsius-fokra melegítették. Ezután újabb, 12 százalékos nyújtást végeztek, hogy az anyag a légköri nyomás 18000-szeresét is képes legyen elviselni.

Az áttörést az jelenti, hogy a tulajdonságait -80 és +80 Celsius-fok között megőrzi az ötvözet. Ez pedig annak köszönhető, hogy az anyag üvegszerű tulajdonságokkal is rendelkezik, miközben mégsem törékeny. Egyes zónákban képes az alakváltoztatásra, amit számos ipari alkalmazásban, többek között a már említett repülőgép-tervezésben is ki lehetne használni.

* * *

Minden eddiginél brutálisabb témával, a két és fél éve zajló ukrán háborúval, annak ukrán, orosz és globális hatásaival, valamint a béke esélyével foglalkozunk majd a szeptemberi, csak Qubit+ tagoknak meghirdetett, exkluzív tudományos estünkön, az immár kilencedik Qubit Live-on.

Velünk lesz Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő, lapunk állandó szerzője, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója, Rácz András hadtörténész, Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) vezető szakértője és Orbán Krisztián közgazdász, közíró, a globalizáció és a gazdasági világrend elemzője. A jegyek 24 óra alatt fogytak el, ha a következő eseményünkről nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel mielőbb a Qubit+-ra!