Ismét áll a bál az OpenAI-nál: több kulcsvezető is távozik a ChatGPT-t kifejlesztő cégtől

09.26. · TECH

Távozik a világ legismertebb AI-cégének, az OpenAI-nak a technológiai igazgatója, Mira Murati, aki döntését szerdán jelentette be az X-en (korábban Twitter).

Murati, aki tavaly Sam Altman vezérigazgató kirúgása után Altman visszatéréséig ideiglenesen az OpenAI vezetője volt, távozását azzal indokolta, hogy „időt és teret szeretnék teremteni ahhoz, hogy megtaláljam a saját felfedezőutamat”. A technológiai igazgató mellett az amerikai cégtől búcsúzik a kutatási igazgató, Bob McGrew és a modelloptimalizációért felelős vezető, Barret Zoph is.

photo_camera Mira Murati, az OpenAI technológiai igazgatója a GPT–4o bejelentésén, 2024. május 13-án

Altman a cég munkavállalóinak eljuttatott és X-en is közzétett üzenetében azt írta, hogy Murati kulcsfontosságú volt a cég fejlődéséhez és növekedéséhez az elmúlt hat és fél évben, és fontos szerepet játszott abban, hogy egy ismeretlen AI-kutatólaborból mára fontos vállalattá váljanak.

„Amikor Mira ma reggel megosztotta velem a döntését, szomorú voltam, de természetesen támogatom" – írta. A vezérigazgató azt állítja, hogy Murati, McGrew és Zoph egymástól függetlenül döntöttek a távozás mellett és jelenleg közösen azon dolgoznak, hogy új vezetőknek zökkenőmentesen átadják feladataikat. Altman szerint a vezetői váltások természetes részei a cégek életének, de „nem fogok úgy tenni, mintha természetes lenne, hogy ez ennyire hirtelen következzen be”.

A The Verge szerint kívülről idén eddig úgy tűnt, hogy az OpenAI felfelé tartó pályán mozog. A cég nemrég jelentette be a problémák végiggondolására és összetettebb feladatok megoldására képes o1 modellcsaládot, és hamarosan közel 6,5 milliárd dollárt szedhet össze befektetőktől. Az OpenAI eközben működését a Reuters hírügynökség információi szerint az eddigi non-profit irányítási modellből profitorientált vállalattá alakíthatja át. Az egyelőre nem világos, hogy Murati és a két másik vezető távozásának van-e bármi köze ezekhez az átszervezésekhez.