A fake news lett az év szava

2017.11.03. · tudomány

Vigyázat, ez nem kamu! A HarperCollins szótára, a Collins English Dictionary idén is kiválasztotta az év szavát, ami a kamuhír, vagyis a fake news lett. A szótár szerkesztői emellett olyan kifejezéseket választottak 2017 legfontosabbjai közé, mint a fidget spinner, az insta és a unicorn (unikornis) – utóbbi a szó sikeres startupcég jelentésben –, de ide sorolták egyebek mellett a magyarra lefordíthatatlan cuffing seasont is, ami az ősz és a tél azon időszakát jelöli, amikor az egyedülállók inkább tartós párkapcsolatokat, és nem futó kalandokat keresnek.

Nem a Collins az egyetlen, amely évente szavakat választ. A játékból az Oxford szótár sem maradhat ki, de az a stáb még nem döntötte el, mi legyen az idei favorit. Tavaly mindenesetre olyan szót választottak, ami nem is áll annyira messze a fake newstól: ez a post-truth, amit igazságon túlinak lehet fordítani.

link Forrás

Hogy mit választanak az év szavának a különböző szótárak szerkesztői vagy más szervezetek, a jelek szerint legalább annyira társadalmi és politikai, mint amennyire nyelvhasználati kérdés. Mint emlékezetes, 2015-ben Németországban az év szava a Flüchtlinge (menekült) lett, Magyarországon pedig a kerítés.

Akár egy szezonra is szólhat

A kiválasztott szavak általában nem csak azért fontosak, mert hirtelen sokkal többet használta őket a közösség – a fidget spinner féle, egy-egy szezonra felfutó őrületek persze rendre beférkőznek a komolyabb jelentőséggel bíró fogalmak közé. Így bár tavaly a Brexit volt az év szava a Collinsnál, az Oxford 2015-ben nem is szót, hanem egy emojit választott, az egyszerre síró és nevető arcot, 2013-ban pedig a mobilos önarckép, a selfie nyert az Oxfordnál.

photo_camera Majomszelfi

A szó és ami mögötte van

Hogy egyik-másik országban mit választanak az év szavának, jól mutatja az adott közösség gondolkodásmódját. Németországban például, ahol az év szavát már több mint negyven éve a Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS), vagyis a Német Nyelvi Társaság készíti el, tavaly első helyen végzett a postfaktisch, a post-truht német megfelelője, második lett a Brexit, harmadik pedig a Silvesternacht, vagyis a szilveszter éjszaka. Utóbbinak az a magyarázata, hogy ebben az évben zaklattak Köln utcáin több tucat nőt a bulizók közé keveredő tettesek.

Magyarországon 2010 óta választja meg az év szavát a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda. Tavaly a csok lett az év szava, a 2015-ös nyertes kerítést megelőzően pedig olyan szavakat választott az iroda, mint a vuvuzela (2010-ben más listákon is szerepelt a dél-afrikai focivébén divatba jött hangszer), az alkotmány, az árfolyamgát, a rezsicsökkentés, vagy a nekirugaszkodó vállalkozás.