A klímaváltozás és az erdőirtás miatt éheznek a bambuszmakik, már rég ki kellett volna halniuk

Tápanyagszegény diétára kényszerül egy amúgy is súlyosan veszélyeztetett lemurféle, az óriás bambuszmaki (prolemur simus). A fenyegető éhínség egyik kiváltó oka a klímaváltozás.

A Madagaszkáron élő lemurfaj életstílusa tökéletesen illeszkedik a bambusz növekedési ciklusaihoz. A makifélék családjába tartozó óriás bambuszmakik alapjáraton a fehérjében gazdag bambuszleveleket rágcsálják, amíg el nem jön a száraz évszak, amikor rövid időre megelégszenek a növény kemény, tápanyagszegény szárával. A száraz időszak általában augusztustól novemberig tart, utána a bambusz megint kihajt, a makik pedig visszatérhetnek dúsabb étrendjükhöz.

A száraz évszakban a kemény bambuszszárra fanyalodik

A klímaváltozás következtében azonban az esős évszak később, néha három hónapos késéssel köszönt be, ami erősen kihat a madagaszkári makipopuláció életére – derült ki, miután biológusok másfél éven át tanulmányozták több mint kétezer bambuszmaki táplálkozását. Míg a szélsőségeket jól tűrő bambuszt a szárazság nem veszélyezteti, a lemurokat igen: hónapokkal tovább kénytelenek a kemény szárat rágcsálni, ami nemcsak tápanyaghiányos, de a fogaikat is tönkreteszi. A jelenségnek a meglett és a fiatalabb bambuszmakik is elszenvedői -- olvasható a Current Biology folyóiratban közzétett tanulmányban. 

A bambuszmakik fogazata egyébként táplálkozásuk miatt hasonló jegyeket mutat, mint a pandáké. Paleontológiai bizonyítékok vannak arról, hogy a bambuszra specializálódott fajok mindegyike sokkal nagyobb élettérnek örvendhetett korábban, mint manapság.

Ha így megy tovább, a makinak befellegzett

Az óriás bambuszmakik korábban a hat magyarországnyi méretű sziget nagy részét benépesítették, de ma már Madagaszkár keleti szélére szorultak, ahol rövidebb a száraz évszak. Az intenzív erdőirtás tetézi a bajt, a faj példányai kénytelenek elmenekülni megszokott élőhelyükről. Ha így megy tovább, az óriás bambuszmakiknak befellegzett, nem lesz hová visszahúzódniuk.

Kutatók szerint megoldaná a helyzetet, ha bambuszfolyosókat ültetnének az esőerdőbe, illetve ha öntözőrendszerrel támogatnák meg a vízellátást a száraz évszakban, ami a bambuszmakik mellett az őslakosok életét is megkönnyítené.

Az óriás bambuszmaki a legnagyobb bambuszmaki-faj. 1870-ben fedezték fel, majd nem sokkal később, a 20. században egyszer már azt hitték, kihalt. Ám 1972-ben újra felbukkantak a példányai, amelyek azóta is fenyegetettségben élnek a klímaváltozás és gyorsan zsugorodó életterük miatt. Az óriás bambuszmaki 1996-ban került fel a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára. A lemuroknak világnapot is rendeztek október 27-én.

Lábjegyzet

A legfontosabb eldöntendő kérdés továbbra is az marad, hogy vajon maguk az N7321-es aszteroida lakói túlélték-e a Föld pusztulását.

Utópörgés

Szakmailag felelősen napi három temetésnél többet egyszerűen nem lehet elvállalni, még kőszínházi múlttal sem, ez egyszerűen szívtelen és etikátlan, nincs az az isten, hogy huszonnégy órán belül négy teljesen különböző ember mélyen átélt gyászát át tudd engedni magadon.