Elon Musk 100 nap alatt megépítette a világ legnagyobb lítiumionos akkumulátorát

2017.11.24. · TECH

Ahogy a cégvezető Elon Musk ígérte, a Tesla 100 nap alatt megépítette rekordméretű lítiumionos akkumulátorát az energiaellátási gondokkal küszködő Dél-Ausztráliában.

A márciusban a Twitteren letárgyalt megállapodásban Musk azt ígérte, vagy a szerződés aláírásától számított 100 napon belül áll majd az akkumulátortelep, és ha mégsem készül el ennyi idő alatt, akkor fizetni sem kell érte.

link Forrás

A szerződést végül szeptember végén írták alá az ausztrál kormánnyal.

Az építkezés befejeződött, és szokásától eltérően a Tesla ezúttal bőven határidőn belül teljesítette a francia Neoen energiaszolgáltatóval közös megbízást – írta a Verge. A projekt becsült költsége 50 millió dollár.

A 100 megawattos akkumulátortelep készen áll a feltöltésre és a tesztelésre az elkövetkező napokban, közölte Dél-Ausztrália állam kormánya csütörtökön.

A Tesla rekordméretű lítiumionos akkumulátorparkja
photo_camera A rekordméretű akkumulátorpark Fotó: Tesla

A lítiumionos akkumulátor, amely a Neoen Adelaide-tól északra található Hornsdale szélturbina-telepéhez kapcsolódik, december 1-jén kezdheti meg a működést.

Dél-Ausztráliát tavaly szeptemberben komoly áramszünetek sújtották, ami éles politikai vitát generált az állam energiabiztonságáról. Az ausztrál kormány akkor a megújuló energiaforrásokat hibáztatta, amelyekből szerintük képtelenség elegendő energiát kinyerni.

A Tesla akkumulátorparkja nagy mennyiségű szél- és napenergia tárolására képes, megnövekedett áramfogyasztás esetén képes azt gyorsan rá is zúdítani a hálózatra.