Hosszú Katinka 70 millió forintot úszott össze az idei rövidpályás úszó világkupán, de ezzel is csak a második a nők között

2017.11.28. · gazdaság

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) égisze alatt megrendezett 2017-es rövidpályás úszó világkupa-sorozaton a szövetség több mint 2 és fél millió dollárt, azaz 660 millió forintot meghaladó összeget osztott szét a versenyzők között. Az idei sorozatban, amely augusztustól novemberig tartott, és nyolc helyszínen (Moszkva, Berlin, Eindhoven, Hongkong, Doha, Peking, Tokió, Szingapúr) zajlottak a versenyek, több mint negyven ország egyéni versenyzői részesültek pénzdíjban.

Mint ahogyan majd látni is lehet, az összetett pontversenyben a dobogón végzett női és férfi versenyzők pénzdíjai megközelítik az alpesisí-világkupa összetett dobogósainak pénzdíjait. Ugyanakkor ezeket az összegeket egy lapon sem lehet említeni a tenisz világában szerezhető pénzdíjakkal, ahol például az US Open egyéni győztesének díja a nőknél és a férfiaknál egyaránt 3,7 millió dollár volt.

Megváltozott játékszabályok, növekvő pénzdíjak

Az idei versenysorozat jelentős szabályváltoztatással indult, ugyanis a nemzetközi szövetség egy helyszínen csak négy egyéni versenyszámban engedte indulni az úszókat. Ez ellen szót emelt Hosszú Katinka is, ám a szabály megmaradt. Az, hogy Hongkongban és Dohában mégis hat versenyszámban is elindulhatott az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar úszó (és persze a többi sportoló is), csak annak volt köszönhető, hogy a sorozat második szakaszában a három versenyhelyszín közül az egyiket, Dubajt törölték.

A díjazásban is voltak újdonságok, hiszen már nemcsak a pontverseny élén végző sportoló részesült pénzdíjban (150 ezer dollár) a sorozat végén, hanem a második (100 ezer dollár) és a harmadik (50 ezer dollár) is. Mivel külön van a női és a férfi pontverseny, ez azt jelenti, hogy a szövetség összesen 600 ezer dollárt, 160 millió forintot osztott szét a három legjobb női és férfi versenyző között. De a FINA külön pénzdíjban részesítette minden versenyszám legjobb hat helyezettjét is:

  • 1. helyezett: 1500 dollár
  • 2. helyezett: 1000 dollár
  • 3. helyezett: 500 dollár
  • 4. helyezett: 400 dollár
  • 5. helyezett: 300 dollár
  • 6. helyezett: 200 dollár

Újdonság volt idén, hogy a 3 szakaszra osztott versenysorozat minden egyes szakasza után már nem csak a legjobban szereplő hat versenyző részesült pénzdíjban, hanem a hetedik és a nyolcadik is:

  • 1. helyezett: 50000 dollár
  • 2. helyezett: 35000 dollár
  • 3. helyezett: 30000 dollár
  • 4. helyezett: 20000 dollár
  • 5. helyezett: 10000 dollár
  • 6. helyezett: 5000 dollár
  • 7. helyezett: 4000 dollár
  • 8. helyezett: 3000 dollár

Továbbá minden világrekordot megdöntő versenyző 10 ezer dollárt kapott, és a váltó versenyszámok első három helyezettje is részesült pénzdíjban: 3000, 2000 és 1000 dollárban.

Ki előzhette meg Hosszú Katinkát?

Saját számítások alapján a fent említett összegek figyelembevételével a FINA több mint 2 és fél millió dollárt osztott szét a versenyzők között. Ennek csak egy kis része, kevesebb mint 100 ezer dollár jutott a váltóknak, míg a fennmaradó 2,4 millió dollárt az egyéni versenyszámokban résztvevő úszók kapták. A 2017-es rövidpályás úszó világkupa-sorozaton az egyéni versenyszámok figyelembevételével és az ehhez kapcsolódó különböző szakasz- és összetett helyezésért, illetve világrekordért bezsebelt összegekkelegyütt a legtöbb pénzdíjban részesülő top 10 női versenyző összesen 280 millió forintban részesült.

Hosszú Katinka 100 méter vegyesen, november 15-én Tokióban
photo_camera Hosszú Katinka 100 méter vegyesen, november 15-én Tokióban Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Az elmúlt öt évben mindig Hosszú Katinka végzett a női mezőny összetett pontversenyének élén, ám ez a remek sorozat most véget ért. Ugyanis idén az a svéd Sarah Sjöström lett az első, aki nyáron Budapesten az úszó-világbajnokságon is (az egyéni úszószámokat figyelembe véve) a legtöbb pénzt szerezte. Akkor a svéd klasszis 105 ezer dollárban részesült, amit a nemrég befejeződött világkupa-sorozattal még megfejelt 370 ezer dollárral.

photo_camera Sarah Sjöström edzésben Fotó: ORHAN CICEK/Anadolu Agency

Ez azt jelenti, hogy Sjöström – aki egyébként az első női úszó, aki svéd színekben olimpiai aranyat szerzett – nagyjából négy hónap leforgása alatt csak az egyéni úszószámokban elért eredményeivel több mint 125 millió forintot keresett. A világkupa nyolc helyszínén összesen 35-ször végzett az első hatban a svéd, tehát 35 alkalommal részesült pénzdíjban, csakúgy, mint Hosszú Katinka. Érdemes tudni, hogy a magyar versenyző többször lett első (27 alkalommal) mint versenytársa (25 alkalommal), de a skandináv úszó ötször több alkalommal állhatott fel a dobogó második fokára.

Ha figyelmen kívül hagynánk a világrekordok, a szakaszgyőzelmek és a végső győzelem után járó pénzdíjakat, ha csak egy hajszállal is, de akkor Sjöström felé billenne a mérleg. A svéd sportolónak pályafutása során ez volt az első bajnoki címe a sorozatban.

A legjobb férfi versenyzők

Az úszó világkupa-sorozaton az egyéni versenyszámok és az ehhez kapcsolódó különböző szakasz- és összetett helyezésekért bezsebelt összegek figyelembe vételével a legtöbb pénzdíjban részesülő top 10 férfi versenyző közel 250 millió forintban részesült összesen. Ez 30 millióval marad el a legjobb női versenyzők összteljesítményétől.

Csakúgy, mint a nőknél, a férfiaknál sem sikerült a címvédés a tavalyi bajnoknak. A dél-afrikai Chad Le Closnak 2011, 2013 és 2014 után ez már a negyedik bajnoki címe. Az olimpiai és világbajnok dél-afrikai úszó magabiztosan lett bajnok, több mint 30 alkalommal szerezte meg az első három hely egyikét, amíg az összetett pontverseny második helyén szereplő orosz Vladimir Morozovnak ez mindösszesen huszonkétszer sikerült. Chad Le Clos az egyéni versenyszámok alapján 87 millió forinttal zárta a sorozatot, de a top 10-be való bekerüléshez már elég volt ennek az összegnek a huszadát megszerezni.

Magyarország a legjobbak között

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi diagramra, amely az egyéni számokban induló női és férfi úszók által megszerzett pénzdíjakat mutatja a képviselt országok vonatkozásában. Több mint 40 ország képviselteti magát a listán, amelyeknek sportolói nem kevesebb mint 635 millió forintot zsebeltek be. Az összeg 80 százalékát hét ország szerezte meg. Magyarország a negyedik helyen szerepel, köszönhetően főleg Hosszú Katinka remeklésének. Az alábbi kimutatásban szerepelnek a világrekordért és a szakaszhelyezésekért járó pénzdíjak és az összetett pontverseny első három helye után járó összegek is. Ezek alapján Oroszország több mint 110 millió forintot gyűjtött, de Magyarország 80 millió forintja is megsüvegelendő, ami három és félszer több mint amennyit az amerikai úszok szereztek. Ugyanakkor, ha csak szigorúan azt néznénk, hogy a versenyszámokban elért helyezések után járó pénzek alapján melyik ország hol helyezkedne el, akkor Magyarország a még előkelőbb második helyen végezne Oroszország mögött.

Ha Hosszú Katinka eredményeit nem számítjuk, a magyar versenyzők több mint 22 ezer dollárt gyűjtöttek, ami nagyjából 6 millió forintnak felel meg. Kapás Boglárka, mint a második legtöbb pénzdíjban részesülő magyar versenyző (1,6 millió forint) is csak messze lemaradva követi Hosszú Katinkát, aki ugyebár 73 millió forintot gyűjtött a sorozatban. Magyar férfi úszó nem került be a legjobb tízbe az összetett eredmények alapján.

A forintban feltüntetett számadatoknál 1 amerikai dollárt 265 forinttal váltottunk.