Hogyan kereshettek több pénzt a Rókák a Galaktikusoknál?

2017.12.17. · gazdaság

Lezárultak a csoportküzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligája idei szezonjában, és már azt is tudhatjuk, hogy a nyolcaddöntők olyan mérkőzéseket tartogatnak, mint a Chelsea-Barcelona vagy éppen a Real Madrid-Paris Saint-Germain összecsapása. Azt még nem tudni, hogy pontosan mekkora összegeket kapnak az idei szezon után a BL csapatok, de az már nyilvános, hogy a klubok mekkora összegeket tehettek zsebre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jóvoltából a tavalyi szereplésük után. A BL 2016-17-es idényének győztese, a Real Madrid 81 millió eurót kapott az UEFA-tól. Ezzel a spanyol klub csak a harmadik a sorban a másik döntős olasz Juventus és a legjobb nyolc közé jutott angol Leicester City mögött.

A tavalyi idényében megtört a jég, és a döntő vesztese, az olasz Juventus korábban még nem látott összeget kapott az UEFA-tól, átlépve a lélektani 100 millió eurós összeget. Egészen pontosan 110 millió 434 ezer eurót, nagyjából 34 milliárd forintot. Érdemes azonban először azt megvizsgálni, hogy pontosan mekkora összegeket is oszt szét az UEFA a csapatok között. A bevételek elosztását a szövetség 3 éves ciklusokra bontja, és az idei szezon a 2015-18-as időszak utolsó évada, amikor is a szövetség tervei szerint legalább 1318,9 millió eurót oszt vissza a BL-ben részt vevő kluboknak (a korábbi évek tapasztalatai alapján ez azonban bizonyára több lesz). A következő ciklus (2018-21) pontos számai még nem ismertek, de az biztos, hogy a csapatoknak járó összegek tovább nőnek.

A legjobb tíz

50 millió euró felett 12 klub keresett. Ez a 12 klub összesen 800 millió eurót tett zsebre, tehát jóval több, mint a felét (60%-át) annak az összegnek, amelyet a csoportkörbe jutott 32 csapat kapott. Toronymagasan a Juventus szerezte meg a legtöbb pénzt, a dobogó második és harmadik fokán a Leicester és a Real Madrid áll. Negyedik helyen, kisebb meglepetésre az olasz Napoli áll, amely klub már a legjobb 16 között elvérzett, de hogy miért is szerepel ilyen elöl, arra lentebb még kitérünk (amúgy éppen amiatt, amiért a Leicester is második lehetett). A legjobb francia klubként a Monaco az ötödik, amíg az első német klubbal csak a tízes lista végén találkozhatunk.

Hogy is van ez?

Az, hogy a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörébe jutott klubok közül melyik klub mekkora összeget kap, három tényezőtől függ:

  • a részvételi díj nagyságától (ilyen például a csoportkörbe jutás, a BL-ben idén ezért 12,7 millió euró jár);
  • a teljesítmény után járó díj nagyságától (például a győzelem után járó pénz, idén a BL-ben 1,5 millió euró);
  • a market pool nagyságától.

Az első két díjat nem is boncolgatnánk tovább, mert érthető, ugyanakkor a harmadik tényező már közel sem az. Az UEFA röviden úgy határozza meg a market poolt, mint azt a pénzösszeget, ami minden egyes televíziós piac arányos értéke szerint kerül elosztásra. Tehát az angol piacnak van egy saját értéke, az olasznak is, a dánnak is, és így tovább. De hogyan dönti el a nemzetközi szövetség, hogy melyik klub pontosan mennyit kap a market poolból? Az UEFA öt befolyásoló tényezőt említ, amelyek alapján kiszámítja a kluboknak járó összeget:

  • elsődlegesen függ a market pool tényleges, végső összegétől;
  • függ az adott a versenysorozat (BL/EL) mezőnyének pontos összeállításától;
  • függ a klubok számától, amelyek azonos szövetséghez tartoznak (például a portugál szövetséghez tartozó klubok; 2016-17-ben 3-an jutottak be);
  • függ az elmúlt szezonban a nemzeti bajnokságban elért helyezéstől;
  • függ a klubok szereplésétől az elkövetkező BL idényben.

Tehát a market pool nagyságát erősen befolyásolja a hazai (nemzeti) piac közvetítési jogdíjainak nagysága, illetve az, hogy az adott ország bajnokságából hány csapat jutott be a csoportkörbe. Vegyük a Juventus esetét: megnyerték az olasz bajnokságot, illetve rajtuk kívül csak egy itáliai klub, a Napoli jutott be a csoportkörbe (az AS Roma a play off küzdelem során búcsúzott, de még így is kapott 10 millió eurót a market poolból). Ráadásul az olasz televíziós piac az angol után a második legjelentősebb, de ezt később taglaljuk. Hogy tisztább képet kapjunk, érdemes megnézni az UEFA által szétosztott pénzeket országonkénti bontásban is.

A legjobb harminckettő

A legjobb 32 közé jutott klub 17 különböző országot képviselt, és több mint 1,3 milliárd eurót osztottak szét közöttük. Mint ahogyan az alábbi diagramon látjuk, az angol és a spanyol klubok (négyen-négyen) összességében közel azonos összeget tehettek zsebre, miközben a két klubot felvonultató olaszok megelőzték a négy csapattal szereplő németeket. A teljes összeg közel 12 százalékát kapták meg a francia klubok. Így az öt topbajnokság (17 klub) a szétosztott pénzek 73,5 százalékát kapta meg.

A szétosztott összeg 42 százalékát, azaz nagyjából 560,5 millió eurót tett ki a market poolból befolyó összeg, és ennek negyedét az angol klubok kapták meg, mert az angol (belföldi) televíziós közvetítés értéke a legmagasabb. A két olasz csapat 20 millió eurót vert a spanyolokra, és 25-öt a franciákra. A német piac erőssége viszont csak az ötödik a sorban. Az öt vezető bajnokság klubjai a market pool 82 százalékát tették zsebre. Arányaiban a legnagyobb mértékben a Napoli pénzdíjához járult hozzá a market pool, nem kevesebb mint 62 százalékkal.

Ugyanakkor érdemes egy pillantást vetni a maradék 18 százalékon osztozkodókra is. Érdekesség, hogy a három portugál klub kevesebb pénzen osztozkodhatott, mint az egy dán. A Magyarországgal szomszédos országok közül sem a horvát, sem az ukrán klubnál nem volt jelentős a market pool értéke, míg a régióhoz köthető lengyel csapat (Legia Warszawa) költségvetéséhez 10 millió euróval járult hozzá. Míg a Rókák esetében a teljes pénzösszeg 60 százaléka a market poolból származott, az egyedüli horvát csapatnál, a Dinamo Zagrebnél csak 13,4 százaléka (2,3 millió euró).

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a részvételi díj nagysága a tavalyi sorozatban a Juventusnak, a Leicesternek és a Realnak is ugyanannyi volt (12,7 millió euró), míg a teljesítménye után járó legmagasabb bónusz a Realt illette (42 millió euró). De ez mégsem volt elég, és a végén csak a Juventus által bezsebelt 110 millió euró 73 százalékát kapták meg a spanyolok, ráadásul a legjobb nyolc között búcsúzó Leicester City is kicsit több mint 600 ezer euróval kapott többet náluk. És ez mind a market pool miatt.