Úgy beindult a Bitcoin Cash, hogy lassan a Bitcoin is megirigyelhetné

2017.12.20. · gazdaság

Sokáig csak csöndben szunyókált a bitcoin cash (BCH), a közismert bitcoinról idén novemberben levált és önállósodott kriptovaluta, aztán kedden úgy szárnyra kapott, hogy alig lehetett követni: az addigi 2800 dollár helyett 3800 dollárt is adtak érte, ami 30 százalékos növekedést jelent, sőt volt olyan pont, hogy 8500 dollárra ugrott az árfolyama, mielőtt felfüggesztették a kereskedését.

A bitcoin cash árfolyama az elmúlt héten
photo_camera A bitcoin cash árfolyama az elmúlt héten Forrás: Coinmarketcap.com

A hirtelen jött népszerűség első látásra nyilvánvaló oka: a San Franciscó-i székhelyű Coinbase, a világ egyik legismertebb, felhasználók milliói által használt virtuálisvaluta-kereskedelmi platformja épp kedden jelentette be, hogy mostantól támogatja az egyik legfiatalabb kriptovalutát, ami úgynevezett „hard forkkal” (nagyjából: kemény elágazás) jött létre és vált le a Bitcoinról. (A hard fork azt jelenti, hogy a virtuális valuta termelésének szabályait megváltoztatják, ami lehetővé teszi, hogy új blokkokat hozzanak létre a blokkláncban, ezeket viszont a korábbi szoftver már nem ismeri fel, így gyakorlatilag új kriptovaluta keletkezik.)

A Coinbase-en kezdetben csak átutalni lehetett a bitcoin casht, de kedden azt ígérték, hogy nemsokára megindul az adásvétel is a cég saját kriptovaluta-tőzsdéjén, a GDAX-on.

A többi népszerű, webes alapú, e-pénztárcaként (ewallet) funkcionáló, a virtuális valutákkal való kereskedést támogató platform, mint a szintén amerikai Bitstamp vagy a Bitfinex már korábban lehetővé tette a kereskedést a bitcoin cash-sel, de a nagy lökést az első jelek szerint a kifejezetten megbízhatónak tartott Coinbase bejelentése adta, ami a bitcoin mellett egyébként a további kriptovalutákkal, köztük a litecoinnal és az etherrel folytatott kereskedést is lehetővé teszi.

Mint a Chevynél: small block vs. big block

Az augusztusban bejelentett, november közepén sikeresen végrehajtott hard fork, a Bitcoin Cash leválása a Bitcoinról egy jóval korábban kezdődött vita eredménye volt, ami mostanra gyakorlatilag két szembenálló táborra osztott mindenkit: a virtuális valutával kereskedőket, a programozókat és a hálózati szakembereket.

A leváláspártiak elsősorban azzal érveltek, hogy a bitcoinnal végrehajtott tranzakciókat rögzítő blokklánc (blockchain) eredetileg 1 megabájtban meghatározott mérete túl kicsi, és a blokkok növelésével a hálózat egységnyi idő alatt több tranzakciót tudna végrehajtani, ami növeli a rendszer hatékonyságát. Az eredeti, Satoshi Nakamoto-féle koncepció támogatói szerint viszont a megnövelt blokkmérettel együtt megnő a tárkapacitás és a sávszélesség iránti igény is, ami ellentétes a bitcoin eredeti filozófiájával, és ellentmond a decentralizált hálózat eszméjének. A szakadás mégis megtörtént: a Bitcoin maradt az 1 megabájtos blokkméretnél, a Bitcoin Cash viszont 8 megabájtnyi blokkméretet is lehetővé tesz, ráadásul még mindig ott a lehetőség, hogy ezt is tovább növeljék, ha arra van szükség.

Én vagyok a Skála Kópé

A skálázhatóságon (a rendszer áteresztőképességének növelése, ami együtt jár a sebesség és a hatékonyság növelésével) kívül a legfontosabb érv a bitcoin cash mellett az, hogy az anyukával, a bitcoinnal folytatott tranzakciók költségei mostanra teljesen elszálltak: nemrég volt olyan időszak, hogy egy-egy tranzakció 20 dollárba került, de ahogy a bitcoin árfolyama szinte naponta dönti a rekordokat, a költségek is meredeken emelkednek, és a napokban megtörtént, hogy egyetlen átutalásért 32 dollárt kellett fizetni. Közben a bitcoin cash-sel folytatott tranzakciók kifejezetten olcsók, 20-30 dollárcentbe, vagyis a bitcoin-tranzakciók nagyjából századába kerülnek.

A bitcoin elképesztő volatilitása (árfolyam-ingadozása) és a vele párosuló magas tranzakciós költségek oda vezettek, hogy vannak kereskedők, akik úgy döntöttek, hogy a továbbiakban inkább egyáltalán nem foglalkoznak bitcoinnal. A világ legnagyobb online pécéjátékplatformja, a Steam alig két hete jelentette be, hogy ezentúl nem fogadja el fizetőeszközként a kriptovalutát.

A bitcoin cash viszont egyelőre legalább akkora sikernek számít, mint amennyi vihart kavart kriptovalutás körökben. A leválás idején minden egyes bitcoin egy bitcoin cash-re konvertálódott az új rendszerben, és így hozzávetőlegesen 10 milliárd dollár értékű bitcoin cash került forgalomba. A most a piacon lévő összes bitcoin cash összértéke már eléri a 60 milliárd dollárt.

Bennfentes kereskedelem?

Nem sokkal a Coindesk keddi bejelentése és a bitcoin cash varázslatos árfolyamnövekedése után a cég bejelentette: leállítja az éppen csak hogy elkezdett kereskedést a kriptovalutával, miután több piaci szakértőben felmerült a gyanú: a vállalat alkalmazottai előre tudhattak a döntésről, és az információt kihasználva jogtalan előnyhöz jutottak, ami hozzájárult a bitcoin cash hirtelen szárnyalásához.

A kérdés már korábban is szóba került, de akkor a Coindesk azzal hárította el a vádakat, hogy a vezetés már két héttel a bejelentés előtt megtiltotta az alkalmazottainak, hogy bitcoin cash-sel kereskedjenek – bár könnyen elképzelhető, hogy épp a tilalom hívta fel a munkatársak figyelmét arra, hogy valami készül.

A cég vezérigazgatója, Brian Armstrong a Mediumon közölt cikkében arról ír, hogy más kriptovaluta-kereskedőknél a bitcoin cash árfolyama már a hivatalos bejelentés előtti órákban megugrott, ezért a Coindesk nyomozást indított az ügyben, és nem habozik megválni az esetleges bennfentes kereskedelemben érintett alkalmazottaiól, illetve megtenni ellenük a szükséges jogi lépéseket.

link Forrás