Nem fogadja el a bitcoint a Steam

2017.12.07. · TECH

Szerdán a pc-s játékok kereskedelmében gyakorlatilag egyeduralkodó platform, a Valve által létrehozott és üzemeltetett Steam bejelentette: mostantól nem fogadja el fizetési eszközként a világ legismertebb kriptovalutáját, a bitcoint.

Az indoklás: a bitcoin árfolyama túlságosan ingadozik, a tranzakciós költségek pedig elképesztő magasságokba emelkedtek.

„Az utóbbi néhány hónapban azt tapasztaltuk, hogy nő a bitcoin értékének volatilitása, és a bitcoin-hálózaton végrehajtott tranzakciók költségei is jelentősen megnövekedtek – írta szerdai közleményében a Steam. – A bitcoinhálózat által a vásárlókra terhelt tranzakciós díjak például idén az egekbe szöktek, és a múlt héten megközelítették a 20 dollárt (összehasonlításképp: amikor először bevezettük a bitcoint, ugyanez a költség 0,2 dollár volt). Sajnos a Valve-nek nincs befolyása a tranzakciós díj összegére. Ezek a díjak túlságosan megemelik a játékok árát azoknak, akik bitcoinnal fizetnek. A magas tranzakciós díjak még nagyobb problémát okoznak, amikor magának a bitcoinnak az értéke drámai mértékben zuhan."

A Steam indoklása szerint az elmúlt hónapokban megtörtént, hogy a bitcoin árfolyama néhány nap alatt 25 százalékot is változott, ez pedig komoly problémákhoz vezetett a fizetési rendszerben. Amikor a vásárló kifizet egy játékért x mennyiségű bitcoint, ahhoz y mennyiségű tranzakciós költség járul, magyarázza a cég; de mivel az extrém volatilitás miatt a bitcoin árfolyama csak bizonyos ideig garantált, könnyen megeshet, hogy a játék megvásárlása és az összeg átutalási között eltelt időben a játék bitcoinban kifejezett ára drasztikusan megváltozik.

Ha a Steam az árkülönbözetet korrigálni kívánja, akkor vagy visszatéríti a különbözetet a vásárlónak, vagy további összeget követel tőle, attól függően, hogy merre ingadozott éppen a bitcoin árfolyama, csakhogy mindkét esetben jelentkezik a fent említett tranzakciós költség, így a megvásárolt játék dollárban kifejezett ára akár meg is duplázódhat ahhoz képest, ami eredetileg rá volt írva.

A cég azt mondja, hogy ilyen körülmények között képtelen elfogadni a bitcoint mint fizetési eszközt, de elképzelhető, hogy később visszatér a kérdésre, és újra lehet majd a kriptovalutával fizetni a Steamen.

A bitcoin árfolyama a múlt héten elérte a 10 000 dolláros álomhatárt, de ott nem állt meg, hanem – elsősorban a korábban szkeptikus intézményi befektetők megnövekedett érdeklődésének hatására – tovább szárnyal: a luxemburgi Bitstampnél ebben a pillanatban 14 111 dollárt adnak egyetlen bitcoinért, vagyis az árfolyam egyetlen hét leforgása alatt csaknem a másfélszeresére emelkedett.