Történetének legnagyobb zuhanását élte meg pénteken a bitcoin

2017.12.22. · gazdaság

Nagyot zuhant pénteken a bitcoin: a veszélyesen mozgékony árfolyamú kriptovaluta december 22-én kora délutánig 21 százalékot veszített értékéből. 15 561 dollárnál nyitott az árfolyam, majd rövid időn belül 12 435 dollárra esett. Először majdnem 14 ezerig korrigált, cikkünk élesítése előtt azonban ismét igen gyenge értéken, 12 186 dollárnál állt. Ez a bitcoin történetének eddigi legnagyobb árzuhanása. (Novemberben ugyan volt 30 százalékos esés is, de az 4 nap alatt következett be, és a jelenleginél jóval szerényebb összegtől, 7888 dollártól indult.)

Frissítés 1: cikkünk élesítése után néhány perccel már 11 567 dollárnál tartott az árfolyam, a napi zuhanás mértéke így már 26,11 százalék. Délután fél 4 előtt 11 ezer dollár alá is benézett az árfolyam, de kisvártatva korrigált.

Frissítés 2: Péntek délután az árfolyam lassú növekedésbe kezdett, és estére megállapodni látszott a 13 000 dollár környékén.

Az árfolyam alakulását itt követhetik.

Más kriptovaluták is követték a trendet, az ether 36, a litecoin 43 százalékot veszített értékéből pénteken.

Szinte hihetetlen, hogy az év elején 1 bitcoin még csak 800 dollárt ért. A tempós növekedés az utolsó negyedévben váltott meredek emelkedésbe. A tízezer dolláros lélektani határt november 29-én lépte át a bitcoin árfolyama, az eddigi csúcsot, 19 783 dollárt pedig december 17-én érte el. Azóta egyenletesen csökkent az árfolyam, egészen a mai sokkig.

Az alábbi ábra az elmúlt egy hét árfolyam-alakulását mutatja be, benne a múlt vasárnapi csúccsal és a pénteki helyzettel.

photo_camera Bitcoinárfolyam az elmúlt héten

A befektetők szembesülnek a valósággal

Befektetési tanácsadók különféle magyarázatokat fűztek a mai eséshez. Shane Chanel az ASR Wealth Adviserstől azt mondta, számítani kellett az idén hatalmasat növekedő bitcoin korrekciójára. Hozzátette, hogy a tőke most a bitcointól a rivális kriptovaluták – például a Bitcoin Cash – felé vándorol.

„A bitcoinnal való kereskedés a szerencsejátékra hasonlít, így az árfolyammozgások nem követnek logikus mintát” – mondta Hiroki Takesi, a tokiói Monex Securities stratégiai vezetője. Szerinte a bitcoin esetében lehetetlen előre kiszámolni az elvárható hozamot, ezért emlékeztet inkább a rulettezésre a bitcoinba való bevásárlás.

Az árfolyamot a kriptovaluták iránti döbbenetes kereslet és a kínálat szűkössége küldte az egekbe. Vannak, akik jelzáloghitellel terhelték meg a lakásukat, hogy bevásárolhassanak a decentralizált kriptovalutákból, amiket sokan olyan biztonságos befektetési menedéknek tartanak, mint az aranyat. A mostani esés annak az eredménye, hogy a befektetők szembesülnek a valósággal – ezt már Stephen Innes, az Oanda befektetési cég egyik régiós kereskedelmi vezetője mondta.

A bitcoin kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozása és a csillagászati tranzakciós költségek miatt egyes, a kriptovalutát korábban támogató kereskedők úgy döntöttek, hogy ezentúl nem fogadnak el bitcoint.

Más cégeket azonban még tűzbe hoz a bitcoinmánia: azzal próbálnak új színt vinni a működésükbe, hogy átnevezik magukat valami bitcoinosra. Így lett péládul a napokban a New York-i Long Island Iced Tea italgyárból Long Blockchain Corp.

link Forrás