Már kétszer bizonyított a világ legnagyobb lítiumionos akkumulátora

2017.12.27. · gazdaság

Mint azt a Qubit is megírta, az Elon Musk által idén márciusban a Twitteren letárgyalt, 100 napos építési határidővel bevállalt 100 megawattórás kapacitású akkumulátortelep jóval a karácsonyi ünneplés előtt elkészült. Most a Washington Post számolt be arról, hogy a dél-ausztráliai Adelaide városától északra található Hornsdale szélturbina-telepéhez kapcsolódó, 50 millió amerikai dollárból létrehozott energiatároló teljes gőzzel üzemel, sőt az elmúlt három hétben már két nagyobb áramszünet-veszélyes krízist vészeltek át a segítségével.

A megújuló forrásból származó energiát tároló telep fennállása óta már kétszer bizonyított. Az egyik legnagyobb szénerőmű, a szomszédos Victoria államban található Loy Yang két váratlan leállásánál vetették be a Tesla-akkumulátorokat, az első esetben 4 másodperc, másodszorra mindössze 140 ezredmásodperc alatt sikerült a tárolót beiktatni az energiaellátásba.

Az akár 30 ezer háztartás energiaszükségletét is fedező telep különlegessége, hogy nagy mennyiségű szél- és napenergia tárolására képes, megnövekedett áramfogyasztás esetén képes azt gyorsan betáplálni a hálózatba. Dél-Ausztráliát tavaly szeptemberben komoly áramszünetek sújtották, ami éles politikai vitát generált az állam energiabiztonságáról. Az ausztrál kormány akkor a megújuló energiaforrásokat hibáztatta, Musk ezután döntötte el, hogy a Neoen szolgáltatóval közösen épített akkumulátorparkkal bizonyítja ennek ellenkezőjét.

link Forrás