10 soha nem látott fotó a budapesti valutabányából

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Tajti István informatikai cégének vezetése mellett, szinte hobbiból kezdett el kriptovaluta-bányászattal foglalkozni.

Fotó: Rádi Gábor

Budapesti irodájában hét rig, vagyis több videokártyával felturbózott asztali számítógép felel a bányászathoz szükséges számítási teljesítményért. 

Fotó: Rádi Gábor

Jelenleg Nvidia Geforce GTX 1070, AMD Radeon Vega, valamint AMD Radeon RX 470, 480 és 580 típusú kártyákat használ, összesen 42 darab pörög belőlük éjjel-nappal.

Fotó: Rádi Gábor

Egy ilyen riget több mint egymillió forintért lehet összerakni, de Tajti szerint 8-10 hónap alatt vissza is hozzák az árukat.

Fotó: Rádi Gábor

A kriptovaluta-bányászat miatt óriási a kereslet a legjobb videokártyákra, így a bányászatnak a videojátékos közösség az egyik legnagyobb vesztese – az állandó készlethiány mellett az árak sem tudnak csökkenni.

Fotó: Rádi Gábor

Egy gép közel 1 kWh-t fogyaszt, ami csak a budapesti irodában 100 ezer forint körüli villanyszámlát eredményez.

Fotó: Rádi Gábor

A gépek  állandó személyes jelenlétet sem igényelnek, elég távoli kapcsolaton keresztül figyelni őket.

Fotó: Rádi Gábor

Egy kattintással állítható, hogy melyik valutára álljanak rá a gépek; jelenleg épp az Ethereum, a Zcash és az Electroneum rendszerét fejtik.

Fotó: Rádi Gábor

A bányászok körében jelenleg az Ethereum a legnépszerűbb, amely a bitcoinhoz hasonlóan szintén nagyot futott 2017-ben: nyáron még 150-250 dolláron állt az árfolyama, most 8-900 között mozog.

Fotó: Rádi Gábor

Még jó, hogy nem kell állandóan bent lenni: bár télen nem kellene fűtésre költeni, nyáron nem lenne túl kellemes a pörgő gépek zúgása mellett, 45 fokban dolgozni.

Fotó: Rádi Gábor