Így néz ki az eddig felfedezett legnagyobb prímszám

2018.01.09. · tudomány

Az eddig megtalált legnagyobb prímszámot január 3-án tette közzé a Nagy Nemzetközi Mersenne-prímkereső csoport (GIMPS). A M77232917 nevű prímet a csoport egyik önkéntese, Jonathan Pace találta meg. (A prím, mint köztudott, olyan egynél nagyobb természetes szám, ami kizárólag eggyel és önmagával osztható.)

Az 51 éves amerikai mérnök 14 éve futtatta gépén – annak üresjárati kapacitását kihasználva – a GIMPS prímkereső szoftverét, ami tavaly karácsonykor dobta ki a speciális számot. Ezt aztán alaposan újraszámolta a nemzetközi prímvadászközösség, és végül saját oldalán publikálta is. Pace a dicsőség mellett egy 3 ezer dolláros díjat is elnyert.

A 23 millió számjegyből álló prímet öt nappal később a high-tech gifekben utazó – nem mellesleg a Massachusetts Institute of Techology (MIT) egykori diákjai által alapított – Gfycat csapata tette a mezei halandók számára is láthatóvá.

Imígyen:

link Forrás

A legutóbbi legnagyobb, szintén Mersenne-prímet tavaly januárban találták meg. A számok névadója egyébiránt az 1588-ban született Marin Mersenne francia szerzetes, matematikus, fizikus. A róla elnevezett prímek a kettő-hatványnál eggyel kisebb, azaz a 2n ‒ 1 alakban felírható számok, ahol n szintén prímszám.