Hazahozza a Földre a NASA szegény félresikerült űrrobotját, Robonautot

2018.02.16. · tudomány

A NASA 1996-ban, a General Motorsszal közösen kezdett dolgozni űrrobotján, Robonauton, akit 2011-ben juttattak el a Nemzetközi Űrállomás, az ISS fedélzetére. Szegény Robonaut azonban 2015 óta, tehát három éve egy sarokban pihen, mert elromlott, és bár néhányszor azóta is beindították, igazán nem tudták működésre bírni. Az űrhivatal most bejelentette: véget vet Robonaut űrbéli szenvedéseinek, és hazahozza oda, ahol életre kelt: a Földre.

Robonaut
photo_camera Robonaut Fotó: NASA

Robonaut kezdetben csak torzóként üzemelt az ISS-en, aranysárga sisakján kívül a legmenőbb alkatrészei a percekből álló ujjai voltak, amiket adatleolvasásra és takarításra használt. Néhány évvel később aztán Robonautot lábakkal is felszerelték, bár inkább ne tették volna:

link Forrás

Az űrben a Robonauthoz nem igazán értő űrhajósok által elvégzett lábműtét a tervezett 20 órához képest 40 órán át tartott, és nem sikerült túl fényesen: onnantól kezdve szegény Robonaut vagy működött, vagy nem, viselkedése kiszámíthatatlanná vált, az általa küldött adatokban pedig nem lehetett megbízni.

Azóta kiderült ugyan, hogy az anomáliákért egy hiányzó földkábel a felelős, ami miatt Robonaut egyes részei több áramhoz jutottak a kelleténél, mások meg kevesebbhez, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy Robonautot az űrben képtelenség megszerelni, úgyhogy az ISS-en tartózkodó asztronauták, Joseph Acaba és Mark Vande Hei már össze is csomagolták, és az első adandó alkalommal visszaküldik a Földre.