Kész kémregény a Bitcoin eredettörténete, és most közelebb kerülhetünk a megfejtéshez

2018.02.28. · gazdaság

10 milliárd dollárt érő bitcoinvagyon sorsáról dönthet egy floridai bíróság abban a perben, amely nem mellesleg végre valahára egyértelműsítheti, ki is valójában a kriptovalutát útjára indító, rejtélyes Satoshi Nakamoto.

Emlékeztetőül: 2016-ban Craig Steven Wright ausztrál informatikai és biztonsági tanácsadó állt elő, hogy ő az a titokzatos idegen, aki megalkotta és Satoshi Nakamoto néven 2008 novemberében publikálta a Bitcoin kriptográfiai algoritmusát. A coming out valóságtartalmát azóta is sokan megkérdőjelezik, mondván, Wright bizonyítékai nem egyértelműek.

A napokban indult perben a 2013-ban elhunyt Dave Kleiman örökösei pontosan 1 100 111 darab bitcoin eltulajdonítását kérik számon Wrighton. A Vice tudósítása szerint az ügy fényt deríthet arra, hogy a digitális fizetőeszköz nem egyetlen ember agyszüleménye. A kereset ugyanis nem csupán a jelenleg 10 milliárd 236 millió 532 ezer 855 dollárt érő kriptovalutacsomag tulajdonjogát kéri megállapítani, de azt is felpanaszolja, hogy Wright „jogellenesen, szándékosan és rosszindulatúan eltulajdonította Kleiman blokklánc-technológiai üzleti titkait” is.

photo_camera Craig Steven Wright Fotó: YouTube

A periratok szerint az Egyesült Államok hadseregének – motorbalesete miatt régóta kerekesszékben élő – egykori helikoptertechnikusa 2003-ban találkozott Wrighttal egy online kriptográfiai fórumon, ezután közösen dolgozták ki a bitcoin elméleti és gyakorlati alapjait, ám mindezt családjuk és a külvilág előtt is titkolták.

A kereset nem kevesebbet állít, mint hogy Wright visszamenőleg meghamisított egy sor szerződést, amelyek révén magára ruházta a közösen kitermelt első 1 millió bitcoin tulajdonjogát, mielőtt 2011-ben Nakamotóként jegyzett levelében elbúcsúzott volna a kriptobányászközösségtől.

Mindehhez adalék, hogy bár Kleiman halálának okaiból kizárták az idegenkezűséget, a biztonsági szakember holtteste már bomlásnak indult, amikor rátaláltak, a lakásában pedig vér- és székletnyomokat, valamint nagymennyiségű alkohol fogyasztásra utaló jeleket fedeztek fel, továbbá egy kézifegyvert, illetve egy, az ágy matracába fúródott lövedéket.

Az eddig feltételezett atyák

A rejtélyt elsőként Joshua Davis, a New Yorker újságírója vélte leleplezni még 2011-ben. Szerinte a Nakamoto név Michael Cleart fedi, egy kriptográfiát hallgató diákot a dublini Trinity College-ból. Davis másra is gyanakodott, például a finn gazdaságszociológusra és korábbi játékfejlesztőre, Vili Lehdonvirtára. Mindketten cáfolták a feltételezést.

Adam Penenberg, a FastCompany újságírója két évvel később az ugyancsak a Trinity College-hoz kötődő Neal King, Vladimir Oksman és Charles Bry hármasát tette meg Nakamotónak. Mások a bitcoin.org felhasználói felületét kezdettől fejlesztő Martti Malmi személyében azonosították az alapító atyát. Akadtak, akik szerint a Satoshi-álarc Donald O’Mahony és Michael Peirce informatikai szakembereket takarja. A feltételezés a digitális fizetőeszközökről írt tanulmányuk és Hitesh Tewarival közösen jegyzett szakkönyvük alapján született.

Az izraeli Weizmann Intézet kutatói az FBI által 2013 őszén bezáratott internetes feketepiacot, a Silk Roadot feltételezték Satoshi mögött. Ekkor röppent fel az is, hogy voltaképp egy japán matematikaprofesszor volna Nakamoto, 2014 elején a Newsweeknél dolgozó Leah McGrath Goodman viszont azt állította, hogy Satoshi Nakamoto egy bizonyos Dorian Nakamoto, aki ügyvédeket fogadva utasította vissza a már-már váddal felérő leleplezést.

Volt, aki a bitcoin „Fehér könyvének” elemzése után arra jutott, hogy a kriptográfia egyik nagyágyújának számító Nick Szabo a bitcoin atyja. A magyar szál azonban szintén hamisnak bizonyult.

2015 decemberében a Wired és a Gizmodo azonosította először a most beperelt Wrightot a Nakamoto álnév mögött.

Eközben az igazi Nakamoto

Tévés bejelentkezés a valódi, de bitcoin-szűz Nakamoto kaliforniai háza előtt 2014 márciusában
photo_camera Tévés bejelentkezés a valódi, de bitcoin-szűz Nakamoto kaliforniai háza előtt 2014 márciusában Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A valódi Nakamoto egy kaliforniai nyugdíjas, aki a Newsweek leleplező cikke előtt három héttel értesült a bitcoin létezéséről. Ahogy a fenti képen látszik, voltak azért, akik sokat vártak tőle.

Korábbi riportunk egy budapesti bitcoinbányából:

link Forrás