Donald Trump drámai mértékű büntetővámokat jelentett be, küszöbön a kereskedelmi háború

2018.03.02. · gazdaság

Világkereskedelmi háborúhoz vezethet Donald Trump csütörtök esti bejelentése: az USA elnöke 25 százalékos vámot vetne ki az Egyesült Államokba importált acélra, és 10 százalékkal sújtaná az országba behozott alumíniumot.

Trump döntése elvben arra lenne jó, hogy a külföldről származó nyersanyagokra kivetett büntetővámmal élénkítse az amerikai ipari termelést, különös tekintettel a nagy múltú, de az utóbbi időkben meglehetősen gyenge lábakon álló autóiparra.

„Ami itt évtizedekig engedéllyel folyt, az szégyenletes. Szégyenletes – mondta Trump a csütörtöki kabinetülésen. – Amikor eljutunk oda, hogy egy ország nem képes alumíniumot és acélt termelni, (...) akkor az az ország majdhogynem nincs.”

„Hosszú idő óta először védelemben részesülnek majd – üzente az amerikai acél- és alumíniumiparosoknak Trump –, és újra növekedésnek kell indítaniuk az iparágaikat.”

Az amerikai acéliparnak jót tenne, mindenki másnak rosszat

A bejelentés hátterében az áll, hogy a megnövekedett külföldi termelés, elsősorban a Kínából az USA-ba irányuló import jelentősen levitte az amerikai termékek árait – olyannyira, hogy az USA kereskedelmi minisztériuma nemzetbiztonsági fenyegetésként értékelte a folyamatot. Kétségtelen, hogy a Trump által tervezett vámok kiszabása növelné az amerikai acél és alumínium árát, ami az amerikai acél- és alumíniumgyártóknak kedvezne ugyan, de az ezekből a nyersanyagokból készült termékek ára jelentősen megnőne, ideértve a dobozos sört, a légkondicionáló berendezéseket és természetesen az autókat. (A George Bush által 2002-ben az acélra kivetett büntetővámok hatására 200 ezer munkahely szűnt meg az USA-ban.)

photo_camera Így zuhant be a Nikkei csütörtökről péntekre Forrás: Yahoo Finance

A tervezett védővámok hírére látványos zuhanást produkált a japán tőzsdeindex, a Nikkei, az amerikai ipari átlagot mérő Dow Jones pedig több mint 400 pontot esett. A büntető mértékű vámtarifákat az Európai Unió is képtelenségnek tartja, de még a Fehér Ház-beli republikánusok is hevesen kritizálják a döntést, ami ellenzői szerint több kárt okozhat az USA-nak, mint amennyi haszon remélhető tőle.

Az amerikai olaj- és gáziparosok szerint az új vámok bevezetése óriási kárt okozna az energiaiparnak, és rengeteg munkahely megszűnésével járna. A nagy energiacégek arra kérik Trumpot, hogy vizsgálja felül döntését. A leginkább érintett ország, Kína azonnal súlyos aggályait fejezte ki, Ausztrália pedig azonnal megkezdte az intenzív lobbizást azért, hogy felmentést kapjon a büntetővám hatálya alól. A Toyota figyelmeztetett, hogy drágábbak lesznek az autók; Kanada és az Európai Unió máris bejelentette, hogy ellenlépéseket tervez.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtök éjjel közleményt adott ki, amelyben bejelentette: Európa „nem ül majd ölbe tett kézzel, miközben iparát igazságtalan intézkedésekkel sújtják, amelyek európai munkahelyek ezreit sodorják veszélybe”. Az unió Juncker szerint „keményen és arányos mértékben reagál majd az amerikai bejelentésre, hogy megvédje saját érdekeit”.

További elemzések, kommentárok a tervezett vánemelésről:

New York Times: Trump meghirdette a kereskedelmi háborút.

Bloomberg: Trump ordít, Kína ásít.

Washington Post kérdezz-felelek: A Trump-vámok hatása az emberekre és a cégekre.

9News: Aggódnak a coloradói sörfőzdék a vámemelés miatt.