Elon Musk hordozórakétája már így is rekordot döntött, kedden jön a jubileumi kilövés

2018.03.05. · TECH

Kedden lövik ki ötvenedszer a Falcon 9-et, amit az Ars Technica egyenesen igáslóhoz hasonlított. A SpaceX jubileumi startra készülő – a világűrt legutóbb február 22-én megjáró – hordozórakétája 2010 márciusában állt munkába. Elon Musk magán-űrprogramjának zászlóshajója kudarcos startokban, a kilövőálláson történt robbanásokban, elvétett landolásokban gazdag évek után tavaly maradéktalanul teljesítette először a kitűzött menetrendet.

2017-ben a Falcon 9 mind a 18 küldetését sikerrel abszolválta, ezzel megduplázta a 70 repülés után idén nyugdíjazott Atlas V egy év alatt végrehajtott sikeres akcióinak számát. Ezzel a szuperrakéta egyben a NASA űrsiklóprogramja által 1985-ben teljesített, 9 sikeres küldetést jelentő rekordját is megdöntötte.

A mostani út korántsem rizikómentes. A pályára állítandó Hispasat 30W-6 kommunikációs műhold fél tonnával meghaladja a Falcon 9 által eddig cipelt legnehezebb tömeget, így nem biztos, hogy a hordozórakéta haza is ér, mivel elhasználhatja a landoláshoz szükséges üzemanyagát is.

Pedig ilyen kecsesen tud landolni:

link Forrás

A SpaceX alapító atyjának eddigi karrierjéről itt írtunk:

link Forrás