Itt a költési szezon, itt van 10 csodás madár, ami bármikor szembejöhet veled Budapesten

2018.03.19. · tudomány

Márciusban hivatalosan is elkezdődik a költési szezon, de azt kevesen gondolnák, hogy a gyakori veréb és galamb mellett mennyi érdekes madár teszi tiszteletét a nagyvárosban. Íme tíz budapesti madárlátás a vicces csuszkától a méltóságteljes szürke gémig.

1. Csuszka (Sitta europaea): Margit-sziget

photo_camera Csuszka Fotó: Lakatos Botond

A csuszka neve jól leírja a laposkúszásszerű mozgást, amivel végigjárja a fatörzseket. Egyetlen madarunk, amelyik speciális lábfeje segítségével fejjel lefelé is tud haladni a fatörzsön.

2. Fekete rigó (Turdus merula): Városliget

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Talán a leginkább urbanizálódott madarunk. Többi rigótársához hasonlóan szép, változatos az éneke. Ezen a felvételen a tojót látjuk, amint télen egy tócsánál ivás közben kémleli a környezetét. A közismert fekete toll és narancs csőr a hím sajátja, a tojó – sok más fajhoz hasonlóan – rejtőzködőbb megjelenésű.

3. Széncinege (Parus major): Margit-sziget

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Rendkívűl elterjedt, parkjainkban tömegesen jelenlevő faj. Igénytelen, a jég hátán is megél. Kimondottan bátor, az emberekhez, az etetőhöz közel merészkedik, a türelmesebbek a kezükből is megpróbálhatják etetni. Márciustól költ, évi két alkalommal átlagosan 8-12 tojást rak.

4. Kék cinege (Cyanistes caeruleus): Margit-sziget

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Gyakran csatlakozik a széncinegék csapatához. Azoknál még kisebb, bájosabb megjelenésű. Itt éppen fürdőzés után, tollait felborzolva szárítkozik a napsütésben.

5. Őszapó (Aegithalos): Hajógyári-sziget

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Szintén a cinkék rokona. Más nyelvekben hosszú farkú cinkének is hívják. Rendkívül sebes mozgású, nem áll le egy pillanatra sem. Ezen a képen a teljesen fehér fejű kelet-európai alfaj egy példányát láthatjuk, ahogy egy etető alá hullt magvak közöt keresgél.

6. Örvös galamb (Columba palumbus): VII. kerületi háztetők

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Városainkban a parlagi galambok nagy tömege mellett kevésbé feltűnően ugyan, de él más galambfaj is. Az örvös galamb a legnagyobb méretű galambfélénk, ami már messziről könnyen felismerhető a nyakán lévő hófehér foltról. Párban vagy családosan láthatjuk, fiatal utódai társaságában. Nem szokott nagy csapatokba verődni. Az utóbbi években létszáma erősen növekedett.

7. Zöld küllő (Picus viridis): Margit-sziget

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Talán leglátványosabb parki madarunk a harkályfélék családjából. Nagy méretű, élénkzöld színű, fejét piros sapka díszíti, hangos, kacajszerű hangja messzire elhallatszik. Kedvenc étele a hangya, ezért gyakran láthatjuk, ahogyan a földet turkálja hosszú csőrével. A hímet a nősténytől piros bajusza különbözteti meg.

8. Szajkó (Garrulus glandarius): I. kerületi udvar

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

9. Vörösbegy (Erithacus rubecula): Margit-sziget

Vörösbegy (Erithacus rubecula): Margit-sziget
photo_camera Fotó: Lakatos Botond

A parkok etetőinek nyüzsgésétől gyakran félrehúzódva láthatjuk ezt a békés madárkát. Visszafogott, magánykedvelő, fészkét viszont élete árán is védelmezi. Táplálékát főleg a talajon keresi meg.

10. Szürke gém (Ardea cinerea): Feneketlen-tó

photo_camera Fotó: Lakatos Botond

Talán meglepő a nádasok közismert madara a nagyvárosban, de több parki tónak is rendszeres látogatója. Gyakran látni őket, ahogyan behúzott nyakkal szárnyalnak a belváros felett. A szürke gém természetesen nem költ ezeken a helyeken, de pihenésre, táplálkozásra megfelel neki a városi környezet is.

Lakatos Botond 2013 óta fotózza a madarakat, kompakt géppel kezdte, mostanában főleg Canon 600D tükörleflexes fényképezőgépet és Sigma 150-500mm-es objektívet használ. Kedvenc célpontjai a vizes élőhelyek, a nádasok, fertők és holtágak.