Meteoresőt rendelhetnek maguknak a gazdagok

2018.03.26. · gazdaság

Jövő nyáron már meteoresőt is rendelhetnek maguknak az effélére vágyók. A Tokiói Egyetem csillagásza, Lena Okadzsima által alapított Astro Live Experiences (ALE) 2019 második felére alkalmanként 40 ezer dolláros áron vállalja, hogy pár másodpercnyi csillagzáporral festi meg a nyári eget.

Ilyennek reklámozzák a műcsillaghullást
photo_camera Ilyennek reklámozzák a műcsillaghullást Fotó: star_ale.com

Az első műhold idén decemberi pályára állításával induló Égi Vászon (Sky Canvas) projekt lényege, hogy a 350 kilométeres magasságban keringő szatellitből egy 15-20 vaskavicsot tartalmazó kapszulát lőnének ki, amely úgy bocsátja ki rakományát a felső légkörben, hogy a műmeteorok 4-5 másodperc alatt égnek semmivé, még mielőtt elérik a 60 kilométeres magasságot. (Ide ugyanis a meteorológiai ballonok még nem érnek fel, a műholdak pedig jóval magasabban keringenek.) A látványossággal emelnék a 2020-as tokiói olimpia megnyitójának fényét is.

A Buzzfeed által megkérdezett szakemberek szerint az űrtűzijátékkal az a legnagyobb gond, hogy a kilőtt kapszulák veszélyt jelenthetnek a több ezer Föld körül keringő műholdra. Már jelenleg is 40 távközlési eszköz található a 350 kilométeres magasságban, ám jóval sűrűbb lesz az égi forgalom, ha megvalósul Elon Musk Starlink munkanevű távközlési hálózata, amelyet az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának engedélyével már tesztelnek. A Starlinket a tervek szerint 2020-ra építik ki, és közel 5 ezer szatellitből áll majd. Az 1 gigabit/másodperces internetet szolgáltató, a Föld-Mars kommunikációt is segíteni hívatott műhold-flotta pár tucat kilométerrel a mesterséges csillagzáport kibocsátó egység alatt hajózna.