Elstartolt a világ első űrkukásautója, így szedi majd a szemetet

2018.04.03. · TECH

Hálóval foghatják az űrszemetet májustól az ISS-en dolgozó asztronauták. Az egymázsás szemétszedő szerkezet hétfőn indult, szerdán éri el a Nemzetközi Űrállomást (ISS), a SpaceX Falcon 9-es hordozórakétája viszi. Az űrszemét befogására tervezett szerkezetet az ISS-en dolgozó űrhajósok szerelik majd össze. Az ISS japán moduljára csatlakoztatható szemétszedő kütyüt egy speciális robotkar juttatja majd a Föld körül keringő hulladék sűrűjébe.

A szerkezet egy szigony és egy háló segítségével gyűjti majd be a Föld körül keringő szemetet. Az elképzelések szerint így:

link Forrás

Az orbitális pályákon nagyjából 8 ezer tonnányi, a becslések szerint 170 millió darabból álló űrszemét kering. Ennek körülbelül a háromnegyedét működésképtelen műholdak, hordozórakéták darabjai és egyéb emberalkotta tárgyak törmelékei alkotják. Még ha a tömege nem is, az emberi tevékenységből származó űrhulladék térfogata akkor is tovább nőne, ha a Földről soha többé nem jutna az űrbe semmi.

A NASA szerint körülbelül így:

link Forrás

Az orbitális pályákon keringő és egymással ütköző tárgyak ugyanis egyre kisebb és kisebb darabokra hullanak. Mindez nemcsak esztétikai probléma. Az egyre gyarapodó űrszemét a még működő műholdakat, a nemzetközi űrállomáson dolgozókat és az emberiség jövőbeli űrtevékenységét is veszélyezteti.

Űrszemétszedés nemzetközi módra

Az űrkukásautót májusban fogják élesíteni, a béta-verziója egy hálóval fogja majd be az orbitális pályán keringő objektumokat. Korábbi elképzelésekben robotkarokban is gondolkodtak, illetve japán mérnökök a mágneses szemétszedés koncepcióján is dolgoznak. A brit RemoveDebrist kidolgozó mérnökök nem zárják ki, hogy szemétszedésre a robotkarok is alkalmasak lennének, elsőként mégis a hálózást próbálják majd ki.

Föld körüli pályán keringő orosz űrruha
photo_camera 2006-os kép a Föld körüli pályán keringő orosz űrruháról Fotó: NASA/Science Photo Library

A hulladék az orbitális pályán nagy sebességgel, a kilőtt puskagolyónál nagyjából tízszer gyorsabban halad. Ráadásul nemcsak a Föld, hanem a saját tengelye körül is forog. A roncsok mozgásának pontos irányát pedig hozzáértők szerint sokszor csak egészen közelről lehet felmérni. Az űrszemét szedésére vállalkozók szerint a robotkarokkal csak akkor lehetne biztonságosan elkapni a hatalmas darabokat, ha teljes szinkronban tudnának azokkal haladni. A hálóval az előzetes kalkulációk szerint könnyebb lesz majd befogni a hulladékot.