Titokzatos közel-keleti és ázsiai vevők galaktikus összeget fizetnének a FIFA-nak két világversenyért

2018.04.12. · gazdaság

Egy titokzatos közel-keleti és ázsiai befektetőcsoport 25 milliárd dollárt ajánlott azért, hogy megszerezze a klubvilágbajnokság és egy egyelőre nem létező másik sorozat jogdíjait – tudta meg a New York Times. A lépés eddig példátlan lenne, a FIFA számára csábító lehet, hogy a szervezet húszévnyi bevételét kaphatná meg egyetlen tételért.

Keletre nyitnának a titokzatos befektetők

Márciusban ülésezett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) igazgatósága, a találkozón Gianni Infantino elnök prezentálta azt az ajánlatot, amit egy titokzatos befektetőcsoporttól kaptak két nagy világesemény jogaiért. Az ajánlat híre most szivárgott ki a sajtóba.

Gianni Infantino FIFA-elnök a márciusi találkozó utáni sajtótájékoztatón
photo_camera Gianni Infantino FIFA-elnök a márciusi találkozó utáni sajtótájékoztatón Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

A New York Times értesülései szerint a 25 milliárd dolláros ajánlat egyrészt a jelenleg is létező klubvilágbajnokság átalakítására és kibővítésére, valamint egy új válogatott versenysorozat létrehozására vonatkozott. A klub-vb-n jelenleg a kontinensek legjobb csapatai indulnak, és legtöbbször az európai Bajnokok Ligája győztese diadalmaskodik rajta.

A lehetséges átalakításról kevés konkrétumot tudni, állítólag a befektetők elsősorban Kína és Szaúd-Arábia felé nyitnának, az utóbbi években ebben a két országban vonzotta a legnagyobb tőkét a futball. Emellett annyit tudtak meg az újságírók, hogy az új sorozatra négyévente kerülne sor, a befektetők legalább 12 európai klub részvételére számítanának, hiszen továbbra is a kontinensen vannak a legtehetősebb és legnépszerűbb egyesületek.

Viszont állítólag épp az európai klubok utasítják el az ötletet, mivel attól tartanak, hogy az új sorozat előbb-utóbb a Bajnokok Ligája vetélytársává nőné ki magát. Emellett panaszkodtak, hogy a FIFA döntéshozatala nem elég transzparens, nem vonják be őket egy olyan döntésbe, amely nagyban érintheti a bevételeiket. Korábban egyébként már a klubok részéről is volt olyan kezdeményezés, hogy egy új sorozatot indítanának, mivel kevesellték azt az összeget, amit az UEFA visszaosztott nekik a bevételekből.

Ennyi pénz már a FIFA-t is érdekelheti

A potenciális befektetők kilétét Infantino nem fedte fel, az elnök csak annyit mondott az igazgatóság ülésén, hogy az érdeklődők gyorsan választ akarnak kapni. Sőt, szorgalmazta, hogy fontolják meg az ajánlatot, ezt azonban a többi résztvevő elutasította arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek elegendő információval. Érdekesség, hogy a 25 milliárdos összeg nem szerepel az elnök által bemutatott dokumentumban, azt csak szóban említette Infantino.

Korábban nem volt példa arra, hogy a nemzetközi szövetség egy harmadik félnek adja át bármilyen esemény jogait. Könnyen lehet, hogy a mostani ajánlatból sem lesz semmi, de már az érdeklődés is mutatja, mennyire megnyitotta a potenciális befektetők pénztárcáját a futball az utóbbi években. A nagy nemzetközi cégek és befektetési vállalkozások egymással versenyeznek, hogy minél több pénzt önthessenek a fociba. Vagyis ha most visszautasítják az ajánlatot, valószínűleg akkor is csak idő kérdése, hogy valami hasonlót tető alá hozzanak a felek.

A 2018. nyári focivébére épülő volgográdi aréna kijárata. Az április 5-i képen még folynak a munkálatok.
photo_camera A 2018. nyári focivébére épülő volgográdi aréna kijárata. Az április 5-i képen még folynak a munkálatok. Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

Az ajánlat elfogadása egyébként a FIFA gazdálkodását is teljesen átalakítaná. A szervezet ugyanis jelenleg elsősorban a jegybevételekből, a tévés jogdíjakból és a szponzori forrásokból gazdálkodik. Ezekről azonban le kellene mondania a jogtulajdonos javára, cserébe kapná a 25 milliárd dolláros összeget.

A tétel egyébként még a szövetség szintjén is galaktikusnak mondható, a New York Times cikke szerint a FIFA-vezetőség egyes tagjai is megdöbbentek, amikor meghallották. Jelenleg ugyanis a nemzetközi szövetség négy év alatt 5,5 milliárd dollárból gazdálkodik, vagyis ennek közel ötszörösét kapnák meg a jogdíjakért. A szervezet viszont régóta szeretné felvenni a versenyt európai „kistestvérével” pénzügyileg, ennek érdekében szeretnének elindítani egy olyan sorozatot, ami a BL népszerűségével vetekedhetne. Az UEFA a jelenlegi négyéves ciklusban 15 milliárd dollárnyi bevétellel kalkulál, vagyis majdnem háromszor annyiból gazdálkodhat, mint a FIFA, ami nem kis részben a BL-bevételeknek köszönhető.

A FIFA 2016-os éves pénzügyi beszámolója szerint 501,7 millió dolláros bevételből gazdálkodott, ennek legnagyobb része, 204,5 millió a licenszdíjakból származott. Közben a futballhoz kapcsolódó kiadásaik 616,7 millió dollárra rúgtak, az egyéb bevételek pedig további 276,1 milliót tettek ki, így az adózás előtti eredmény 391 millió dolláros mínuszt mutatott.

A másik sorozat egy teljesen új versengés lenne válogatottak között, aminek a világbajnoksághoz és az Európa-bajnoksághoz hasonlóan lenne egy selejtezője vélhetően regionális alapon, majd a legjobb nemzeti csapatok egy tornán mérnék össze erejüket a végén. Az nagy kérdés, hogy egy ilyen eseményt hova lehetne beilleszteni még a versenynaptárba, hiszen jelenleg is kétévente van már vb vagy Eb.

Múlt heti cikkünkben a legmenőbb klubok pénzügyeiben merültünk el:

link Forrás