Adatkurkászásban a Facebook kispályás a Google-höz képest – meglepődhet, aki letölti saját adatait

2018.04.24. · TECH

Mark Zuckerberg nemrégiben vérpadra húzott cége nyeretlen kétévesnek tűnhet a Google-lel szemben. Legalábbis ami a személyes adatokhoz való hozzáférést, azok hozzájárulás nélküli intenzív gyűjtögetését, illetve rossz csillagállás esetén bekövetkező félrekezelését illeti. A Google a felhasználóitól nemcsak lényegesen több adatot gyűjt be, hanem – a techóriás által működtetett internetes oldalak és alkalmazások révén – összehasonlíthatatlanul nagyobb merítéshez is fér hozzá, mint a Facebook.

Dylan Curren ír informatikus gondolt egy nagyot, és a Facebook által tárolt személyes adatai után azt is letöltötte, mit tud róla a Google. Zuckerberg cége nagyjából 600 megabájtnyi adatot tudott felmutatni, ami körülbelül 400 ezer Word dokumentumban összefoglalható adathalomnak felel meg. Mindez eltörpült a Google által Currenről az utóbbi nagyjából tíz évben gyűjtött információhalmaz mellett. Curren Google-dossziéjában a róla a Facebook által megőrzött adatoknak csaknem a tízszerese, 5,5 gigabájtnyi adat halmozódott fel.

Mindez kevéssé meglepő annak fényében, hogy a 12 éve elsősorban a prémium hirdetők kiszolgálására létrehozott, mára azonban a piaci szereplők jelentős része által is használt Google Analytics a legszerényebb becslések szerint is 30-50 millió weboldal adatait dolgozza fel. A világon több mint egymilliárd embernek van Google-fiókja.

Így töltheted le a saját Google-ujjlenyomatod

A Google-felhasználók maguk is ellenőrizhetik, mi mindent tárolnak róluk (a Qubit munkatársáról például még azt is, hogy 2015. június 5-én pénteken éppen kerékpárral közlekedett-e).

Nem vagy a neten? Azt te csak hiszed!

Dylan Curren a böngészési előzményeitől a kitörölt, elküldött és fogadott levelein, a digitális határidőnaplójába bejegyzett, elfogadott vagy elutasított eseményeken, az útvonaltervezőbe beírt adatokon keresztül az általa látogatott helyszínekig és eseményekig mindent vissza tudott követni a legapróbb részletekig. A Google által róla tárolt adatok alapján, némi energiabefektetéssel, Curren utóbbi tíz évének minden egyes napját tökéletesen rekonstruálni lehetett volna. Az már csak hab volt a tortán, hogy a Google akkor is követte minden lépését, amikor az internetnek még a közelében sem járt, legalábbis ő így tudta.

Az informatikus összegyűjtött tapasztalatait a Google egyik oldalán, a Youtube-on tette közzé oktatóvideó formájában:

link Forrás

A techóriás szerverein megállás nélkül pörögnek a háttérszámítások. Felhasználóiról a Google nemcsak azt deríti ki, mennyi ideig tart, amíg egy város vagy egy ország egyik pontjáról a másikra jutnak, hanem azt is, mennyi lehet a testsúlyuk vagy épp az átlagos keresetük. Naná, hiszen a Google működteti a világ leghatalmasabb adatbányáját is, amelyben több mint két milliárd androidos készülék ontja az információt éjt nappallá téve.

Ha mindez nem elég annak belátásához, hogy az adatszivárgás szinte elkerülhetetlen, nem árt tudni, hogy csak az Egyesült Államokban több mint 4 ezer adatnepperről tudnak. Ők nemcsak előássák (majdnem) bárkinek a legféltettebb titkait is, de azt egyáltalán nem hezitálnak aprópénzre váltani.

A vállalati felelősségvállalás a fasorban sincs

Miközben a pénze után futó Zuckerberg azon izmozik, hogyan menekítse ki másfél milliárd felhasználóját a szigorodó európai adatvédelmi direktívák hatálya alól, a Google nemes egyszerűséggel lesöpri az asztalról a szigorúbb adatvédelmi szabályozás igényével fellépő szabályozási tervezeteket. A Facebook nemrégiben adta fel a harcot az új kaliforniai fogyasztóvédelmi törvény ellen, a Google-nek viszont esze ágában sincs meghátrálni.

Ha a kalaiforniai tervezetet sikerül keresztülverni az állami törvényhozáson, az állam polgárainak lehetőségük lesz megvétózni, hogy a cégek bármilyen formában kereskedhessenek személyes adataikkal. Joguk lesz nyomon követni, hol és milyen formában osztják meg az általuk kiszolgáltatott személyes adatokat, mint ahogy azt is, pontosan milyen eszközökkel védekeznek a cégek az adatok kiszivárgása ellen.