Zuhan a Facebook, az FTC nyomoz, a részvényesek perlik a céget, Zuckerberg hallgat, mint a sír

2018.03.21. · TECH

A Cambridge Analytica nevű brit cég Facebook-felhasználók tízmillióinak adatait gyűjtötte össze és dolgozta fel, hogy felhasználásukkal befolyásolja a választások eredményét a világ különböző orságaiban. Az esetből akkora botrány lett, hogy annak hatásait a tőzsdén egyből megérezte a Facebook: vasárnapról hétfőre közel tíz dollárt esett a részvényeinek ára. Először 185 dollárról 175-re esett vissza az árfolyam, majd kedden még tovább zuhant, és végül 168,15 dollárnál állt meg. Ez több mint 50 milliárd dolláros értékvesztést jelent a cégnek, mindössze két nap alatt.

A botrány odáig fajult, hogy kedden csoportos keresetet adtak be Facebook-részvényesek egy San Francisco-i szövetségi bíróságon, miszerint a cég nem tett eleget a 2017 februárjában megjelent éves jelentesében tett ígéretének, miszerint orvosolja a közösségi oldalon fellelhető adatvédelmi problémákat.

A vád szerint a Facebook súlyosan megsértette saját irányelveit azzal, hogy lehetővé tette harmadik feleknek, hogy felhasználók millióinak adataihoz hozzáférjenek, azok tudta és beleegyezése nélkül. A cég azóta felfüggesztette a Cambridge Analytica anyacége, az SCL Group facebook-hozzáférését.

A hatóságok is vizsgálódnak

Miközben több amerikai politikus és ügyész is elbeszélgetésre hívta a cég vezető alkalmazottait, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálatot indított a Facebook ellen, miután kiderítették, hogy ugyan a cég 2011-ben azt mondta felhasználóinak, hogy külső alkalmazások nem férhetnek hozzá az adataikhoz, ezt valójában minden további nélkül megtehették.

A Facebook által 2014-ben, 16 milliárd dollárért felvásárolt WhatsApp egyik alapítója, Brian Acton (aki az év elején hagyta ott a céget, hogy saját alapítványával foglalkozzon) a Twitteren csatlakozott az egyre jobban tejedő #deletefacebook kampányhoz:

link Forrás

Ha ez nem lenne elég, egymás után jelennek meg a cikkek arról, hogyan töröld magad a Facebookról, vagy hogyan biztosítsd be magad a lehető legjobban adatvédelmi szempontból – az elmúlt 24 órában írt erről többek közt a Guardian, a Telegraph, a Verge, a CNN, a Buzzfeed, a Motherboard, a USA Today, az Independent vagy a Consumer Reports is.

„Itt az idő, hogy Mark Zuckerberg vallomást tegyen a Kongresszus előtt” – mondta kedden Virginia demokrata szenátora, Mark Warner – ehhez képest viszont a Facebook első embere gyakorlatilag eltűnt. Andrew Bosworth, a cég egyik alelnöke a saját Facebook-oldalán próbált választ adni néhány kérdésre, a biztonságért és adatvédelemért felelős Alex Stamos hamarosan elhagyja a céget a sorozatos botrányok miatt, de a Facebook két legfontosabb embere, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg az ügy pénteki kirobbanása óta hallgat – bár a cég szerint éjt nappallá téve dolgoznak a megoldáson.

A Cambridge Analytica-botrányról itt írtunk bővebben:

link Forrás