Megdőlhet a Disney egyeduralma: a Comcast minimum 60 milliárd dollárt ajánl a Foxért

2018.05.08. · gazdaság

Tavaly decemberben már született egy megállapodás a Rupert Murdoch tulajdonában lévő Twenty-First Century Fox és a Walt Disney csoport között, amely értelmében a Disney 52,4 milliárd dollárért venné meg a Fox filmes, tévés és nemzetközi üzletágát. Ez azért is lenne fontos deal a pénzügyileg amúgy sem szerénykedő Disney-nek, mert a cég 2019-ben induló streaming szolgáltatása így fel tudna állítani egy versenyképes műsorkínálatot a digitális piacon rohamos ütemben terjeszkedő Netflixszel és Amazonnal szemben.

A Disney persze így sem szűkölködik saját tulajdonú filmekben és sorozatokban, de a franchise-alapú portfólió (a Disney-animációk mellett a Pixar, a Marvel és a Star Wars termékei) mellé nagyon hiányoznak az önálló alkotások.

Most azonban Amerika egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Comcast hiúsíthatja meg a Disney terveit, a Reuters szerint ugyanis a cég már arra készíti a befektetési bankokat, hogy tegyék egyszerűvé az általa ajánlott minimum 60 milliárd dolláros vételár készpénzben történő kifizetését. A többek közt az NBC, CNBC, MSNBC és E! csatornákat, valamint a Universal filmstúdiót tulajdonló Comcast tavaly már bejelentkezett a Foxért, akkor 64 milliárdos üzletről volt szó, de végül versenyjogi problémák miatt nem történt meg.

A képernyőn Rupert Murdoch, a Fox atyja
photo_camera A képernyőn Rupert Murdoch, a Fox atyja Fotó: STAN HONDA/AFP

A cég vezérigazgatója, Brian Roberts szerint akkor tesznek végleges ajánlatot, ha az amerikai médiapiacon zajló másik gigaüzletről megszületik a szövetségi bíróság döntése – ennek értelmében az AT&T 85,4 milliárd dollárért vásárolná fel a Time Warnert, amely a Warner Bros stúdió mellett az HBO vagy a CNN felett is rendelkezik. Ezt az USA igazságügyi minisztériuma tavaly szintén versenyjogi problémák miatt torpedózta meg, a döntés szerint ugyanis az üzlet „jelentősen sérti az amerikai fogyasztók érdekét, mert többet kellene fizetniük a televíziós szolgáltatás után, miközben csökken a választható csatornák száma”.

A bejelentést köveően a Fox részvényei 5 százalékot emelkedve 39,99 dolláron állnak, a Comcast és a Disney részvényei viszont már kevesebbet érnek: előbbi 1,5 százalékot csökkenve 31,9 dollárt ér, utóbbi 0,5 százalékot esett, és 102 dolláron áll.