Olcsóbb lesz Elon Musk alagúti hipervonatján utazni, mint buszozni

2018.05.18. · gazdaság

A Tesla-vezér újabban nagy energiát tol a Boring Company nevű cégébe, amiről már megírtuk, hogy Washington és New York között fúrna alagutat a Hyperloop nevű szupergyors, légritkított csőben közlekedő vonat miatt, de most a Los Angeles-i metró is megerősítette, hogy hasonló projekten dolgoznak a céggel.

Egy csütörtöki eseményen Musk arról beszélt, hogy hónapokon belül bárki ingyen kipróbálhatja az alagút 4,3 kilométeres tesztszakaszát, és míg korábban azzal promózta az új közlekedési formát, hogy olcsóbb lesz egy buszjegynél, most konkrétan 1 dolláros vonaljegyekről beszélt. Egyúttal az Ubernek és a többi légi taxit fejlesztő cégnek is beszólt, amikor azt ecsetelte, hogy a lélekölő közlekedési problémákat repülő autók nem fogják megoldani.

photo_camera Fotó: Boring Company

A Verge beszámolója szerint van egy dolog, ami Muskot még a tervezett marsi expedícióinál is jobban lázba hozza: a téglák. Az alagutak fúrását ugyanis leginkább az hátráltatja, hogy a visszamaradó földet el kell szállítani – a vállalkozó persze kitalálta, hogy azt a földet is felhasználja, és egy kis beton hozzáadásával elsőosztályú téglákat készíttet belőle. „Ezek a téglák sokkal jobbak, mint bármilyen tégla, amit valaha építkezéseken láttam” – mesélt róluk Musk kissé trumpi retorikával. Elmondása szerint az olcsó lakhatást segítenék ezzel az üzlettel Los Angelesben.

Most először beszélt az alagutakban közlekedő vonatokról is, amelyek egyike természetesen világelső valamiben: soha nem készült még ekkora teherbírású (egyszerre 115 tonna földet tud szállítani) akkumulátorral működő vonat – az aksi és a motor persze a Tesla Model 3-ból származik.

photo_camera Fotó: Alberto E. Rodriguez/AFP

Musk hírhedt játék-lángszóróiról is szó volt az eseményen: szerinte az egységek kiszállításának fő problémája, hogy nehéz olyan szállító céget találni, amely szívesen hordozgat propánnal töltött tárgyakat, ezért más megoldáshoz kellett folyamodniuk. Így végül a Boring Company furgonjai fogják házhoz szállítani az 500 dolláros lángszórókat, amelyeket már két hét múlva megkaphatnak azok, akik előrendelték őket.

link Forrás