A magyar fiatalok a legkevésbé hajlandók idegen nyelvet tanulni az egész Európai Unióban

2018.05.25. · tudomány

Egy friss, 2018 áprilisában készített kutatás szerint a 15 és 30 éves kor közötti EU-s állampolgárok közül a magyarok mutatják a legkisebb hajlandóságot arra, hogy megtanuljanak egy idegen nyelvet.

Az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóságának megrendeléséből készült felmérés szerint a korcsoportban a magyarok 38 százalékának nincs igénye a további nyelvek ismeretére, míg ugyanez az arány például Csehországban 29, Szlovákiában 22, Lengyelországban pedig 21 százalék – a 28 tagország átlaga 22 százalék.

A Vakmajom Facebook-oldalán is közzétett grafikon mellett azt is meg lehet tudni a kutatási eredményekből, hogy

  • a britek (68%) után a magyarok (29%) tudnak a legnagyobb arányban kizárólag egy idegen nyelven (az EU-s átlag 20%);
  • a britek (74%) után a magyarok (49%) állítják a legnagyobb százalékban, hogy nem érzik problémának, ha csak egy idegen nyelvet ismernek (az EU-s átlag 33%);
  • a britek (57%) és a hollandok (70%) után a magyarok szeretnék a legkisebb arányban fejleszteni a jelenlegi idegennyelv-tudásukat (az EU-s átlag 84%).

Ez persze akár még azt is jelenthetné, hogy a magyarok azért nem akarnak idegen nyelvet tanulni, mert már tudnak, ennek viszont ellentmond az Eurostat legutóbbi, 2013-ban közzétett felmérése, amely szerint a 25-64 év közötti uniós állampolgárok nyelvtudási rangsorában is az utolsó helyen áll Magyarország. A kutatás szerint a dolgozó korú magyarok 37 százaléka tud legalább egy idegen nyelven – az EU-s átlag 66 százalék.

photo_camera Fotó: Statista