Százezer forintnyi megtakarítása sincs az amerikaiak közel felének

2018.05.28. · gazdaság

Az amerikaiak háromnegyede köszöni, teljesen elégedett az anyagi körülményeivel. Ez derül ki a Szövetségi Jóléti Tanács most nyilvánosságra hozott, a tavalyi év adatain alapuló felméréséből. Az elégedettség mértéke a tengerentúlon tíz százalékponttal haladja meg a tavalyi értéket.

Az amerikaiak harmada bérből és fizetésből kifejezetten kényelmes életkörülményeket tud magának biztosítani, további 40 százalékuk pedig a legkevésbé sem aggódik a mindennapi kiadásai miatt. A jó hír annak fényében azért meglepő lehet, hogy az amerikaiak több mint 40 százaléka még 400 dollárnyi megtakarítást sem tud felmutatni. (Összehasonlításképp: egy átlagos budapesti háztartásban több mint 330 ezres, míg egy magyar vidéki családban átlagosan közel 260 ezres megtakarítás birtokában éreznék magukat viszonylagos biztonságban az emberek.)

Van-e 400 dollárja egy átlagos amerikainak?
photo_camera Fotó: Federal Reserve Board

Az amerikaiak közel fele úgy nem takarékoskodik, hogy a felnőtt lakosság közel kétharmada rendszeresen kap fizetést. Több mint 40 százalékuk teljes munkaidős, több, mint tizedük részmunkaidős állásban, 10 százalékuk pedig vállalkozóként keresi a kenyerét. Sokan állnak több lábon, a vállalkozóknak több mint a harmadának származik több forrásból a bevétele. Amúgy a nem dolgozók jelentős része is rendszeresen jut pénzhez, ha másból nem, diákhitelből és nyugdíjból (a nem dolgozók közé sorolták a diákokat és a nyugdíjasokat is).

Az USA-ban nem kolbászból, hitelből van a kerítés

A lakosság gazdasági felelősségvállalása határozott javulást mutat az Egyesült Államokban. Tízből már csak négy amerikai munkavállalónak kellene kölcsönt kérnie, vagy eladnia néhány ingóságát, ha hirtelen 400 dolláros vagy azt meghaladó kiadása keletkezne. Öt éve még minden második amerikai lett volna bajban, ha egyik napról a másikra elő kellett volna teremtenie a nagyjából 100 ezer forintnak megfelelő összeget.

Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy ha megnyomná, a felnőtt lakosság több mint 40 százaléka nem tudná azonnal önerőből kikalapáltatni az autója karosszériáját. Esetleg képtelen lenne saját zsebből egyik pillanatról a másikra lecserélni egy hirtelen teljesen használhatatlanná vált háztartási nagygépet.

Amerikában a hónapról hónapra élők se izgulnak
photo_camera Amerikában a hónapról hónapra élők se izgulnak Fotó: Public Domain Pictures

A semmi megtakarítással nem rendelkezők nagy része azért elő tudná teremteni az efféle kiadásokra elő tudná teremteni a fedezetet. A nem tartalékolók közül csaknem minden második hitelkeretre terhelné a nem várt költséget. A negyedük kölcsönkérne, az ötödük eladna valamit a megunt vagy nem létfontosságú használati tárgyai közül. További egyhatoduk pedig valamilyen típusú bankhitelt venne igénybe.

Honnan teremtik elő szükség esetén a pénzt az amerikaiak?
photo_camera Honnan teremtik elő szükség esetén a pénzt az amerikaiak? Fotó: Federal Reserve Board

Az amerikaiak ötöde-hatoda nem gondoskodik nyugdíjról

Az unortodox megoldásokra még úgy is szükség van, hogy a teljes felnőtt lakosság tizedét, a harmincon aluli pénzkeresők negyedét rendszeresen segíti anyagilag valamelyik hozzátartozója. Az amerikai munkavállalók ötöde még így sem tudja, miből fogja fedezni a havi rezsiköltségeit. A tengerentúli felnőtt lakosság negyede pedig még a számára előírt orvosi kezeléseken sem jelenik meg, mert nem tudja annak ellenértékét előteremteni.

Így nem annyira meglepő, hogy az amerikaiak nagy része nem nagyon gondol nyugdíjas éveire. Harmincéves koráig a munkavállalók alig fele száll be valamilyen nyugdíjelőtakarékossági konstrukcióba, sőt, még a 40 éveseknek is több mint a negyede híján van bármiféle nyugdíjmegtakarításnak.

Nem tesznek félre öreg korukra az amerikaiak
photo_camera Nem tesznek félre öreg korukra az amerikaiak Fotó: Federal Reserve Board

Nem a nincstelenek közül kerül ki a legtöbb drogos

A Szövetségi Jóléti Tanács (FRB) fogyasztóvédelmi és társadalomfejlődési részlege által tavaly végzett de csak most nyilvánosságra hozott felmérésben most először vizsgálták a gazdasági jólét és a heroinhasználat közti összefüggéseket. Tették ezt azért, mert az utóbbi öt évben jelentősen megnőtt a herointúladagolás következtében elhunytak száma. A jelenségre eddig nem találtak megnyugtató magyarázatot, de egyre terjedt a nézet, miszerint a kemény drogok használata kéz a kézben jár az egzisztenciális lehetőségek beszűkülésével.

A várakozásokkal ellentétben azonban a heroinhasználók több mint fele egyáltalán nem a lepattant negyedekben tengeti életét. Az anyagi kilátástalanság és a heroinfüggők számának a növekedése között a most nyilvánosságra hozott elemzés legfeljebb minimális összefüggést mutatott ki.