Csapatmunkára is képes az eszközhasználó kicsi robot

2018.06.01. · tudomány

Saját képességeit és a környezeti kihívásokat a vizuális információk alapján elemezve oldja meg önállóan, vagy áll össze társaival a Cornell és a Pennsylvania Egyetem kutatói által fejlesztett SMORES-EP nevű moduláris robot. A fejlesztést a nemzetközi számítástechnikai társaság, az IEEE Brisbane-ben tartott robotikai világkonferenciáján mutatták be május végén, miután a Computer Science-ben márciusban részletes tanulmányban is publikálták.

A SMORES-EP egy több, autonóm cselekvésre képes robotból álló raj, amelynek tagjai annak függvényében szerveződnek egyetlen egységgé, hogy a cél érdekében leküzdendő akadályok/feladatok mit kívánnak. Az egymással kooperáló modulokat vezérlő algoritmus azt is figyelembe veszi, hogy a környezetben fellelhető tárgyakat érdemesebb-e eszközként felhasználni, vagy a képalkotó szenzoraik által közvetített információk alapján inkább az együttműködés a célravezetőbb.

A SMORES-EP intelligenciájáról mindennél többet elmond, ahogy cselekszik:

link Forrás

A következő videó azt mutatja, miként old meg a robot egy komplex feladatot.

link Forrás

A kutatók valós helyzetekben és környezetben is jól funkcionáló robotokat kívántak létrehozni, ezért tanulási képességekkel is felruházták a SMORES-EP-t, így a robot akkor sem adja fel, ha hibázik, ehelyett addig próbálkozik, amíg sikerül megoldania a feladatot – vagy le nem merül a tápegysége.