A tudósok kétségbeesetten tiltakoznak, Párizsban mégis elárverezik a ritka dinoszaurusz-csontvázat

2018.06.04. · gazdaság

A fosszíliák magánkereskedelme, a csillagászati aukciós árak miatt értékes példányok veszhetnek el a tudósok szeme elől – összegzi a Nature az amerikai őslénytani társaság, a Society of Vertebrate Paleontology (SVP) május közepén a francia Aguttes aukciós háznak címzett tiltakozó levelének lényegét.

A 2200 tagot számláló tudós társaság a június 4-i párizsi árverés tételei közül szerette volna kivetetni annak a 150 millió évvel ezelőtt élt ragadozó dinoszaurusznak a majdnem teljes csontvázát, amely egy Wyoming állam területén található magántelekről került elő 2013-ban. Az amerikai törvények szerint magántulajdonnak számító (fejétől a farkáig 8,7 méter hosszú és 2,5 méter magas) őslény a jura időszakban élt Allosaurus egy még ismeretlen faja lehet – vélik a paleontológusok, akik azonban ennél többet nem tudnak, mivel a maradványokat hivatalosan senki sem azonosította.

A kalapács alá kerülő tétel még Lyonban
photo_camera A kalapács alá kerülő tétel még Lyonban Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

Az árverési tétel, ami az 1,8 millió eurós leütési árat is elérheti, nem az első fosszília, amely a közelmúltban kalapács alá került. Idén áprilisban a Binoche et Giquello 1,4 millió eurót könyvelt el egy kisebb Allosaurus és egy Diplodocus javarészt eredeti csontváza után, tavaly év végén pedig az Aguttes kasszírozott 548 ezer eurót egy szibériai mamutmaradvány eladásán.

Szegény tudomány

A Nature-nek David Polly, az SVP elnöke elmondta, hogy ugyan nem vezetnek nyilvántartást az árverésre kerülő fosszíliákról, a tendencia egyértelműnek látszik. A múzeumok viszont sehol a világon nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy felvehessék a versenyt a magángyűjtőkkel. Az Aguttes szóvivője, Eric Mickeler szerint az aukció jogilag kifogásolhatatlan, nyilvános és részletesen dokumentált, a maga részéről pedig azt reméli, hogy a dinoszaurusz-csontváz végül egy múzeumba kerül. „A 19. században a fosszíliák piacát a múzeumok és a magánvásárlók közösen alakították” – magyarázta a mostanra kialakult gyakorlatot Mickeler a Nature-nek adott nyilatkozatában.

Árverésre várva
photo_camera Allosaurus árverésre várva Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

A paleontológusok ellenvéleménye szerint a maradványok az emeberiség természeti örökségének részét képezik, ezért rendkívül aggasztó a kereskedelmük.

Amerikai fosszíliavadászok

Az árveréseken értékesített dinoszaurusz-fosszíliákat többnyire az Egyesült Államok magánterületeiről kerülnek elő. A Nature által megkérdezett Paul Barrett, a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusa azt állítja, hogy jelenleg csak az USA-ban legális dinoszaurusz-csontvázakkal kereskedni. Phil Currie, a kanadai Alberta Egyetem paleontológusa úgy véli, a tudományos kutatás érdekében érdemes volna létrehozni egy közadakozásból finanszírozott pénzügyi alapot, amely a múzeumok számára megvásárolhatná az aukciókon felbukkanó, tudományos szempontból értékes tételeket.

A lap idézi Vincent Santuccit, az USA Nemzeti Parki Szolgálatának paleontológusát, aki az 1980-as évek kíséri figyelemmel a fosszíliák kereskedelmét. Szerinte a párizsihoz hasonló aukcióik arra ösztönözhetik az amatőr maradványvadászokat, hogy ne csak magánterületeken, hanem az ismert lelőhelyeket is megdézsmálják, annak ellenére, hogy az ilyesmit az amerikai törvények is szigorúan büntetik.