Újabb botrány a Facebooknál: ezúttal 14 millió felhasználó bejegyzéseit tette nyilvánossá a közösségi oldal

2018.06.08. · TECH

Újabb adatvédelmi botrány tört ki a Facebooknál, ezúttal nem a nagy mobilcégek, és nem is egy homályosan működő politikai elemzőcég számára biztosított példátlan mértékű hozzáférést a felhasználók adataihoz, hanem egy programhibának köszönhetően mindenki számára láthatóvá tette 14 millió felhasználó posztjait – akár akarták, akár nem.

A cég elnézést kért a hibáért, amelyet csak tíz nap után tudtak kijavítani, és arra kérik az érintett felhasználókat, hogy ellenőrizzék a május 18-a és 27-e között keletkezett posztjaikat. Az első értesítéseket csütörtökön küldték ki azoknak, akiket érinthet a probléma, a Facebook közleménye szerint a problémás időszak előtti tartalmak az eredeti beállításoknak megfelelően jelentek meg.

Nem világos, hogy hányan közölhettek olyan tartalmakat a nagyvilággal, amelyet eredetileg csak egy szűkebb kör számára kívántak láthatóvá tenni, ahogy az sem, hogy a 14 millió felhasználó közül hányan vették észre, hogy nem a szokásos beállításaikkal posztolnak, egy azonban biztos: a legutóbbi botrányok után ez a hiba sem tett jót a Facebookba vetett bizalomnak.

A TechCrunch információi szerint a hiba egy új funkció tesztelésekor kerülhetett a rendszerbe. Az, hogy pontosan mekkora problémát jelent a bug a felhasználók számára, a napokban kiderül: addigra már úgyis körbejárta az egész internetet mindaz, amit eredetileg csak a barátokkal közöltek volna a Facebookon.

link Forrás