Csődöt jelentett a Cambridge Analytica, miközben az FBI nyomozást indított ellene

2018.05.18. · gazdaság

A londoni székelyű adatelemző és politikai tanácsadó cég május elején jelentette be, hogy felhagy minden tevékenységével, pénteken pedig egy New York-i bíróságon csődöt is jelentett. A benyújtott iratok szerint a cég pénzügyi kötelezettségei valahol 1 és 10 millió dollár között vannak. A brithez képest átláthatóbb amerikai eljárás során fény derülhet a cég részletes pénzügyeire és kapcsolataira is.

A márciusban felmerült vádak szerint a Cambridge Analytica 2016-ban Donald Trump kampányát segítette, amelyhez illegálisan használtak fel körülbelül 87 millió Facebook-felhasználóról gyűjtött adatokat.

Közben a New York Times azt írja, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított a Cambridge Analytica ellen, amely elsősorban a cég pénzügyeit és az adathalászatot érintik. Az igazságügyi minisztérium értékpapír- és pénzügyi csalásokkal foglalkozó részlegének helyettes vezetője, Brian Kidd egy FBI-ügynökkel és egy másik nyomozóval közösen, Londonban hallgatja ki az ügyet kirobbantó szivárogtatót, Christopher Wylie-t. A nyomozók a cég korábbi alkalmazottjaival és a pénzügyeit kezelő bankokkal is felveszik a kapcsolatot.

Christopher Wylie, a Cambridge Analytica-botrány szivárogtatója
photo_camera Christopher Wylie, a Cambridge Analytica-botrány szivárogtatója Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A céget 2013-ban alapították a következő elnökválasztásokra fókuszálva, és több olyan személytől is dollármilliós támogatásokat kapott, akik Donald Trump köréhez tartoznak vagy tartoztak – mint Robert Mercer vagy Steve Bannon.

Május elején közleményben jelezte a Cambridge Analytica, hogy a cég ellehetetlenítése egy igazságtalan médiahadjárat eredménye, miközben „olyan tevékenységei miatt kiáltották ki bűnbaknak, amelyek nemcsak legálisak, de az online marketing módszerek alaptípusaiként széles körben elterjedtek is”.

link Forrás